Artikels

Stef en Hermes - op het ritme van de bellen

RONSE • In diverse romans en theaterstukken, schrijft Ronsenaar Stef Vancaeneghem (67) onverdroten verder aan een eigenzinnig oeuvre in de marge van de efemere waan van de dag. ‘Hermes’ is zijn tiende boek. Hij schreef eerder over de textielwereld waarin hij opgroeide – ‘Zonde van Nini’ werd door de VRT verfilmd als ‘De Schietspoeldynastie’ – en over de donkere oorlogstijd, maar ook vier theaterstukken, drie Tavi-revues met zijn VTV-compagnons en zo’n honderd liedjesteksten in zijn ‘Ronsies Beurooboekske’.

“Ik groeide op aan ‘de Steenbrugge’ in Ronse. Hermes en zijn Ommegang waren nooit ver weg. Als kind zag ik jaarlijks de Fiertel vertrekken en terugkeren. Daarna werd ik scout, ‘Ridder van de Fiertel’. De jongste jaren fiertel ik met mijn trawanten van Theater VTV achter het schrijn”, vertelt Stef Vancaeneghem. Gaandeweg groeide zijn goesting naar meer research rond Hermes. 

“Eerst probeerde ik me helemaal onder te dompelen in zijn Romeinse leefwereld en schreef ik ‘De Gok van Hermes’, opgevoerd door VTV in 2004.” Hermes liet Stef niet meer los. Alles wat hij altijd over de patroon van Ronse had willen weten ; verhalen, mythen en legenden, probeerde hij in kaart te brengen. Toen die puzzel vorm kreeg, werd het tijd voor zijn eigen verhaal over Hermes op het ritme van de bellen.

“Ik onderbouwde het met mijn persoonlijke ommegang : een zoektocht naar betekenis in dit leven. Mijn papa stierf toen ik één was. Zijn dood liet me achter met een hoop vragen over de zin van het zijn”, aldus Stef. “Filosofie is mijn leven lang al mijn grote passie : Camus, Kant, Spinoza zijn daarbij mijn gidsen. Het oude dogmatische denken waarop ik in de Grieks-Latijnse retorica van het College finaal crashte tijdens een zogenaamde ‘schoolretraite’ bij de paters van Strijpen, maakte van mij een agnost. Blijven zoeken in verwondering is wat me sindsdien voortdrijft naar het onkenbare.”

‘Hermes’ is dus in de eerste laag zijn persoonlijk verslag van de Fiertel : ‘step by step’ en ‘stop na stop’. “Dit heb ik gelardeerd met verhalen en anekdotiek rond de wording van de stad rondom de Oude Vrijheid die nu in ere wordt hersteld. Mijn vorig leven als beroepsjournalist heeft me daarbij goed geholpen. Ik neem de lezer mee op mijn tocht, rechtstreeks van achter het schrijn. Het is tegelijk mijn ultieme liefdesverklaring aan Ronse. Aan de schoonheid van de natuur in het mooiste dal van Vlaanderen, tussen de Collines en de Vlaamse Ardennen. Onderliggend neem ik de lezer mee op mijn zoektocht naar zingeving in het leven na de dogmatiek. Voor een paso doble tussen oorzaak en gevolg, toeval en noodzaak.”

“In het tweede deel breng ik Hermes zelf tot leven als stadsprefect in zijn eigen tijd. Zijn zoon is doodziek. De Romeinse goden redden hem niet, hij vraagt hulp bij de nieuwe god van de christenen. Het kost hem zijn kop. Ik maak van Hermes de boezemvriend van de keizer. Samen hebben ze het Romeinse Rijk verkend tot aan de buitengrenzen. En dan dit.”

‘Hermes’ van Stef Vancaeneghem is verkrijgbaar bij boekhandel Beatrijs in Oudenaarde, bij de Toeristische dienst van Ronse, L.M. Papershop en Bookshop Van Stals in Ronse. Kostprijs : € 20.

Toegevoegd op 06.06.2016

Categorie: Cultuur

Auteur: Fabrice Donkerwolcke

 

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)55 600 630 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe
Sint-Martensstraat 10 - 9600 Ronse