Artikels
In Brakel is er een echte schapenmelkerij ! Kleinschalig, onafhankelijk en gelukkig
Brakel • “We zijn bedachtzame mensen die zich niet zomaar in een avontuur stortten”, zegt Krista De Winne. Samen met haar man Willem Vernaillen begon ze 12 jaar geleden ‘De Schapenmelkerij’ in Brakel, waar ze verschillende soorten kazen en yoghurt verkopen. Zij, een dierenarts met een job als bediende. Hij, een bibliothecaris. Én hun vier kinderen. Dat klinkt anders wel behoorlijk avontuurlijk... “We wisten hoe we het wilden aanpakken. En we hebben ons gehouden aan ons plan, tot vandaag.”
Dat plan blijft eenvoudig : zweren bij een kleinschalige aanpak waarbij je de hele productieketen in eigen handen houdt.
Krista : “We komen geen van beiden uit een familie van landbouwers. Een bestaand bedrijf zomaar overnemen kon dus niet. Op subsidies van de overheid hoefden we niet te rekenen want het Vlaams Landbouw Investeringsfonds geloofde niet in de leefbaarheid van een kleinschalige schapenmelkerij...
Op een landbouwbeurs ontmoetten we een Waals koppel dat zich niet had laten tegenhouden door alle bezwaren én intussen een bloeiend bedrijfje runde. Dat overtuigde ons om toch door te zetten.”
Krista en Willem namen tijdskrediet en liepen een jaar lang stage bij een groot melkschapenbedrijf in het Nederlandse Andijk waar ze de knepen van het vak leerden. Uiteindelijk ging in 2009 De Schapenmelkerij in de Halsembergweg in Brakel van start met 20 ooien. Intussen zijn de 20 ooien van de beginperiode er nu al 90.
Alles zelf in de hand
De sleutel voor het succes, dat 12 jaar later een feit is geworden, heet kleinschaligheid.
Willem : “In januari, maart/april en juni/juli worden de lammetjes geboren, vandaar de drukte op dit eigenste ogenblik. Op die manier zijn we het hele jaar door verzekerd van melk en dus van de kaasproductie. Ieder jaar houden we zelf een 5-tal lammetjes, de rest blijft een week bij de ooi en wordt dan verkocht.
Tweemaal per dag melken we de schapen. Dat melken is niet zo evident want schapen geven hun melk niet zomaar af ...
Krista bekommert zich vooral om de dieren, gezien haar studies is dat een evidentie. Ik hou me vooral bezig met het maken van de kaas en de verkoop. Maar we nemen mekaars taken ook over. Dat is onvermijdelijk in een bedrijf als het onze dat vooral op twee mensen draait.
We zouden nu kunnen uitbreiden, meer ooien nemen en meer produceren. We hebben daar ook over nagedacht, zeker toen er voorstellen kwamen van een warenhuisketen om onze kaas Brébis de Brakel aan hen te leveren. Maar we willen niet groter worden, personeel aannemen en in een proces terecht komen waarvan we zelf geen meester zijn. Met ons kleinschalig bedrijfje kunnen we onze artisanale producten nu rechtstreeks aan de klant verkopen en op die manier houden we er een leefbaar inkomen aan over. We zijn onafhankelijk, fier op wat we opgebouwd hebben en gelukkig.”
Duurzaam
“Duurzaamheid is op alle vlakken belangrijk. Op vlak van electriciteitsverbruik en verwarming bijvoorbeeld, zijn we nagenoeg zelfbedruipend. Onder onze weide en de stallen loopt een buizenstel die de warmte van de mest opneemt en naar een warmtepomp brengt. De zonnepanelen op het dak van de stallen, leveren dan weer de nodige elektriciteit. Het plaatje klopt. Elke dag kunnen doen wat je graag doet, dat gevoel is onbetaalbaar.”
Meer Info
De Schapenmelkerij
Halsembergweg 14, Brakel
www.schapenmelkerij.be
De Schapenmelkerij schenkt 2 potten yoghurt en 2 stukken kaas. Mail naar info@randeevoe.be welke herinnering jij hebt aan schapen.
Toegevoegd op 29.03.2021
Categorie: Samenleving
Auteur: Geert Desmytere
contacteer ons
+32 (0)491 25 99 62 info@randeevoe.be Randeevoe
Spilthoorestraat 67 - 9770 Kruisem