Artikels

Winterwende Boskanter

Winterwendeviering in brakel met het mow

Brakel • Op zaterdag 21 december wordt de langste nacht van het jaar, de winterwende, gevierd op de Boskanter in Brakel. Boskanter vzw en Milieufront Omer Wattez (MOW) slaan de handen in elkaar om het eeuwenoude ritueel luisterrijk te vieren met een midwinterwandeling in het Brakelbos, een zonnewendekampvuur en natuurlijk ook gezelligheid met allerlei versnaperingen ! Randeevoe sprak met Ine Debrabandere van Boskanter vzw en Patrick Vandemenschbrugge van MOW, niet alleen over de winterwende, maar ook over de doelen van beide organisaties.

Patrick steekt van wal. “Het is de vierde keer dat MOW deze winterwendeviering organiseert en de tweede keer op Boskanter. We willen graag om 16u starten met een kleine rondleiding op deze mooie plek, vervolgens trekken we tegen de avondschemering het bos in. Daar hopen we, zoals vorige keer, opnieuw reeën te zien. Om af te sluiten kruipen we gezellig rond het kampvuur met Boskantersoep en brood. Voor wie wil zal een Ierse vrijwilliger, Ciaron, nog wat uitleg geven over de winterzonnewende vanuit de Ierse traditie.” 

U leest het al : Boskanter vzw zet sterk in op zijn vrijwilligerswerking. Ine licht toe.
“Boskanter vzw is een inleefboerderij waar we mensen willen inspireren tot een voldoening-gevend leven, maar wel binnen de draagkracht van onze planeet. Op onze inleefboerderij kunnen vrijwilligers ervaringen opdoen en ook uitwisselen. Ik ben samen met mijn man Dirk Steenhout en een koppel uit het Gentse, Tom en Marlies, in 2011 gestart met dit project om ons in te schakelen in de transitiestad-beweging die zijn oorsprong vindt in Totnes, Engeland. Kort verwoord : we willen een lokale gemeenschap vormen die zelf aan de slag gaat om hun manier van wonen, werken en leven duurzamer te maken. Het is wel ons doel om, naast (internationale) vrijwilligers, ook de buurt te betrekken bij ons project.”

Daarom organiseert Boskanter activiteiten zoals de winterwendeviering.
“We doen ook nog veel andere dingen zoals repair cafés, pizzafeestjes en kookworkshops voor MOW-leden. We begeleiden ook de sociale moestuin De ‘Lochting’ in Ronse en samen met Vorming Plus hebben we ook lessen rond letters kappen in hout en steen, natuurlijke verf maken en leemtechnieken georganiseerd. Binnenkort gaat onze vrijwilliger en mandenvlechtster Nora op maandagavond starten met een ambachtenavond. We hopen ook aan te sluiten bij het project van CCVIS ‘soil4life’ dat vruchtbare grond als eindige grondstof wil laten erkennen. Aansluitend daarbij willen we een opleidingscentrum worden voor duurzame landbouwtechnieken.”

MOW wil dergelijke initiatieven vanzelfsprekend ondersteunen. Volgens Patrick is de Boskanter ook een symbolische plek. “Hier gingen vroeger de Pulmfeesten door. Die feesten werden georganiseerd door ‘Sport en Groen’ uit Brakel. Op die feesten zijn verschillende verenigingen samengekomen die zich later verenigden onder de MOW-koepel. Belangrijke katalysator was ons gezamenlijk verzet, ook samen met de landbouwers, tegen de aanleg van de A9. We zijn nu een zelfstandige milieuvereniging die zich richt op twee pijlers : enerzijds het organiseren van laagdrempelige en wervende activiteiten zoals deze, maar anderzijds willen we ook een ecologische waakhondfunctie hebben ten aanzien van de politiek en bedrijfswereld. In 92% van onze juridische dossiers krijgen we ook gelijk.” 


MEER INFO
info@milieufrontomerwattez.be

Toegevoegd op 25.11.2019

Categorie: Samenleving

Auteur: Maarten D’Hoop

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)491 25 99 62 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe 
Spilthoorestraat 67 - 9770 Kruisem