Artikels

Belofte maakt schuld

Belofte maakt schuld

Oudenaarde • De kerstperiode, wat een mooie tijd voor velen... Al was het voor de familie Vanluchene vorig jaar net het tegenovergestelde. Het jongste lid van de familie had een zwaar auto-ongeval. De dokters gaven Josi weinig hoop. Maar de Vanluchenes geven nooit rap op, toen ook niet… Het medisch team, samen met vader Guido, moeder Marijke en broer Joshua hebben er alles aan gedaan opdat Josi erbovenop zou komen. Een babbel!

Zo hebben jullie, los van de wetenschap, een bepaalde belofte gemaakt…

“Inderdaad, de dokters hadden gezegd dat Josi weinig kans had dat hij het ongeval zou overleven. Men had zelfs al gevraagd hoe we tegenover orgaandonatie stonden, dan weet je genoeg… Maar we wilden niet opgeven. Zo hadden we de belofte gemaakt, dat als Josi terug bij bewustzijn zou komen en zou herstellen, dat we ergens een kapel
zouden restaureren…”

En kijk, Josi is terug thuis…

“Ja, hij kan terug stappen, praten, noem maar op. Alles gaat alleen nog wat trager, maar dat is normaal na 26 dagen coma. Het is een echt mirakel. De helft van zijn schedel was weg door het ongeval en enkele vitale delen waren geraakt. Dat hij er zo bovenop is gekomen is ongelofelijk. In het beste geval hadden we gedacht dat hij als plant terug naar huis zou kunnen komen, wij hadden nooit gedacht dat hij terug zou kunnen praten of lopen. 

En net daarom hebben we onze belofte gehouden. In Welden hebben we een kapelletje (de H. Hartkapel aan de Monseigneur Lambrechtstraat, n.v.d.r.) gekregen van Danny Lauwereyns. Intussen is het al helemaal vrijwillig gezandstraald door Peter Piens renovatie. We zijn deze mensen zeer dankbaar voor hun steun.” 

Jullie willen er kaarsen verkopen voor het goede doel?

“Ja, financieel waren wij zelf in de mogelijkheid om alle dure zorgen te bekostigen die Josi nodig had. Maar we kunnen ons inbeelden dat veel mensen dat niet kunnen. Daarom willen we aan de kapel kaarsen verkopen. De opbrengst van de kaarsen zal naar mensen gaan die ook slachtoffer geworden zijn van een verkeersongeval. Het geld gaat naar een vzw en zo kunnen we dan mensen steunen die het nodig hebben.” 

Jullie blijven wel genieten van het leven?

“Absoluut! Guido en Joshua vinden hun ontspanning aan hun visvijver en Marijke houdt enorm van bloemschikken en parelkettingen maken. Guido kwam recent nog als eigenaar van een gepersonaliseerde nummerplaat (SEX-069) in het VTM-programma ‘Vanity Plates’. Zijn Lassie-uitspraak in dat programma blijft hem nu wel achtervolgen (lacht). (Hij zei dat hij niet het lijf heeft van Brad Pitt, maar wel de tong van Lassie, n.v.d.r.) 

Ook hebben we onze Panthera-limo-service terug opgestart. Onze huisvriend Frederic vond dat we onze limo, die we puur als hobby hadden gekocht, terug commercieel moesten inzetten. We hebben hem meteen als chauffeur gebombardeerd. Wie interesse heeft…, hij bezorgt jou een leuke rit! Er wordt door de huidige omstandigheden weinig gevierd. Maar een ritje met de limo geeft sowieso toch een bijzonder gevoel. Hopelijk kan hij snel terug de baan op. En ons restaurant (Route 46) draait, met uitzondering van de verplichte sluitingen, zeer goed. Mensen willen er toch even tussenuit. In onze Amerikaanse sfeer is dat, wanneer het kan, geen probleem.” 

Toegevoegd op 01.12.2020

Categorie: Samenleving

Auteur: Frederic de Vos

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)491 25 99 62 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe 
Spilthoorestraat 67 - 9770 Kruisem