Artikels

huis Beaucarne

Huis Beaucarne, een levend museum

Ename • Een authentiek interieur uit de 18de eeuw, prachtige kunstobjecten uit de vergane abdij van Ename, een heerlijk curiositeitenkabinet, een Victoriaanse poppenhuiscollectie en de oudste serre van het land zijn slechts enkele van de troeven van Huis Beaucarne in Ename. Wie hier binnentreedt, wordt ogenblikkelijk ondergedompeld in een 18de eeuws universum dat van begin tot einde overdondert. Een must voor cultuur- en geschiedenisliefhebbers.  

Zoals me uitdrukkelijk was opgedragen, trek ik hard aan de bel aan de voorkant van het statige huis. Aan de buitenkant is dit authentieke stuk de enige aanwijzing dat ik op het punt sta om een bodemloze schatkamer van historische artefacten te betreden. Julien Fornari en Lena Vastesaeger, het sympathieke koppel dat het statige herenhuis bewoont, ontvangen me hartelijk. De jongeman is een rechtstreekse afstammeling van de familie Beaucarne, die het huis al sinds 1741 van generatie op generatie in bezit heeft. 

Al snel ontpopt kunsthistoricus Julien zich tot de gedroomde gids en meesterverteller. Hij schreef zijn thesis over het huis en maakte gebruik van de uitgebreide archieven om elk uitgestald stuk van een ongemeen boeiend achtergrondverhaal te voorzien. De familiegeschiedenis van de Beaucarnes is doorheen de 18de eeuw verweven met de Abdij van Ename die in 1799 verwoest werd. Zo kwamen de toenmalige bewoners van het huis in het bezit van enkele indrukwekkende collectiestukken, waarvan een lezenaar uit de 16de eeuw, geëtste bedevaartvaandels en een uitzonderlijk meesterstukje van een kartuizer houtendraaier een diepe indruk op me nalieten.

Kamer voor kamer geeft het huis zijn rijke geschiedenis en geheimen prijs. De imposante bibliotheek in directoirestijl, met boeken die dateren van de 11de tot de 18de eeuw, is smullen geblazen voor literatuurfanaten. Ook in de rode kamer en het curiositeitenkabinet val ik van de ene verbazing in de andere en hetzelfde geldt voor de slaapkamer met victoriaanse poppenhuizen, waar het originele behangpapier uit 1830 bewaard is gebleven. 

In de pronkkeuken op de beneden-verdieping waan ik me in een van de televisieseries over het leven van het dienstpersoneel in de 19de eeuw. Het salon met de muurtaferelen van Van Reysschoot vormt samen met de eetkamer, waar je de originele sacristiekast van de abdij kan bewonderen, het gedroomde decor voor evenementen in een uniek kader. Ook de gezellige binnenkoer waarboven een moerascypres uittorent en de tuin met de oudste serre van het land, met 250 jaar oude wijnranken, zijn de moeite waard. In de weekenden van mei tot eind oktober kunnen wandelaars en nieuwsgierigen er terecht voor een drankje en een hapje.

Huis Beaucarne kan ook bezocht worden in groepen van 10 tot 55 personen. Daarnaast biedt het opmerkelijk herenhuis ook plaats aan allerhande events.

 

MEER INFO
www.huisbeaucarne.be 

Toegevoegd op 28.01.2019

Categorie: Cultuur

Auteur: Joost Elet

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)55 600 630 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe
Sint-Martensstraat 10 - 9600 Ronse