Artikels

Q.C.A. Goethals

Q. C. A. Goethals. De fantastische wereld van een 16-jarige

Oudenaarde • Wie ooit in een oude bibliotheek terechtkomt en naar ‘Het Rijk onder de Himalaya’ gekatapulteerd wordt, maakt best geen toekomstplannen op korte termijn. De kans is niet onbestaande dat je er twee boeken lang in vast komt te zitten. Dat overkomt althans de hoofdfiguren uit ‘De Voorspelling’ en de pas uitgekomen sequel ‘De Rand van de Wereld’, van Q.C.A. Goethals. De piepjonge, Leupegemse romancier tekende al tweemaal present op de Boekenbeurs. Nadat hij op 13-jarige leeftijd literair debuteerde, volgt nu op 16-jarige leeftijd zijn tweede.

Quinten, kan je nog eens kort uitleggen aan de lezers waar ‘De Voorspelling’ eindigt en ‘De Rand van de Wereld’ begint ?

“Graag ! De broer en zus, die weggeflitst werden naar Het Rijk onder de Himalaya, kwamen in het eerste deel allerlei wonderlijke, sprookjesachtige figuren tegen. Sommigen waren goed van inborst en daar sloten de hoofdpersonages vriendschap mee. Anderen hadden minder goede bedoelingen en gingen de strijd aan met de arme kinderen. Het hele boek lang proberen ze weg te vluchten uit Het Rijk onder de Himalaya, maar dat loopt niet van een leien dakje. Het eerste deel liet ik de lezer nog op z’n honger zitten met een spannend open einde. In ‘De Rand van de Wereld’ komen we na twee jaar onwetendheid eindelijk te weten hoe het verder met hen gaat.”

Is het noodzakelijk om het eerste deel te lezen ?

“Nee, niet echt. Hoewel het natuurlijk heel tof is om ook het eerste boek te lezen, staat de korte inhoud ervan op de achterflap van ‘De Rand van de Wereld’. In het net uitgekomen tweede deel zitten de broer en zus nog steeds in de vreemde wereld en krijgen ze een nieuwe opdracht voor de kiezen. Er wordt hen opgedragen om te bewijzen dat de mythische wezens, de Okler en de Arien, wel degelijk bestaan. Daarvoor moeten ze een nieuw deel van Het Rijk verkennen, wat opnieuw tot verrassende en bloedstollende ontmoetingen leidt. De hamvraag is niet alleen of ze ooit naar hun eigen wereld zullen terug keren, maar ook of ze dat wel nog willen. Terwijl het verhaal geleidelijk aan de eindstrijd nadert, bouwen ze immers een steeds betere band op met de wezens in het vreemde rijk.”

Heb je het gevoel dat je nog gegroeid bent als schrijver ?

“Zelf vind ik van wel en dat is ook al bevestigd door de lezers. Zo ben ik bijvoorbeeld nog kritischer geworden wat de formulering betreft. Bovendien weet ik nu uit ervaring ook al beter hoe een verhaal op te bouwen. Dat leerde
ik onder andere in een schrijverscursus die ik volgde.” 

En … ik durf het haast niet te vragen : staat er ook al een derde boek op stapel ?

“Natuurlijk ! Ook mijn derde boek wordt een fantasy-verhaal, maar daar zal ik meer gruwelijke elementen in verwerken. Ik wil mijn pijlen ook wel eens op een ouder publiek richten.”

Toegevoegd op 28.01.2019

Categorie: Jonge Wolven

Auteur: Joost Elet 

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)55 600 630 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe
Sint-Martensstraat 10 - 9600 Ronse