Artikels

Preventieadviseur van het Jaar

De ‘Preventieadviseur van het Jaar’ komt uit Oudenaarde

Oudenaarde • Agoria (voormalig Fabrimetal) is een werkgeversorganisatie voor technologiebedrijven met expertisecentra rond innovatie, milieu, mensen & organisatie, regelgeving & normen, energie, … Zij kozen voor de 12de keer ‘De Preventieadviseur van het Jaar’. En dit jaar is de laureaat een Oudenaardenaar, met name Koen Bordeaud’huy.

Agoria wil bedrijven belonen die zich inzetten voor de veiligheid van hun werknemers en men looft de preventieadviseur voor zijn preventiebeleid, want preventie gaat over het voorkomen van kleine ongemakken en grote drama’s. De jury bestond onder meer uit de laureaten van vorige jaren.

Koen, jouw titel op jouw werk is … ‘Safety, health, environment and quality assurance-manager’. Kan je in mensentaal even uitleggen wat dat inhoudt ?

Officieel staat beschreven dat een preventieadviseur adviseert over alles met betrekking op het welzijnsbeleid en de welzijnswet. Samen met mijn collega’s waak ik erover dat de veiligheidsregels steeds accuraat worden gerespecteerd.

Met de coronacrisis had je dus jouw - ontsmette - handen vol ?

Inderdaad, vanuit de directie kreeg ik carte blanche om alle nodige maatregelen in goede banen te leiden. Duidelijk informeren, beschikbaar stellen en waken over de beschermingsmiddelen was en is de bedoeling om zodoende mensen bewust te maken van de gevaren.

We waren van bij de start van de corona-uitbraak zeer goed voorbereid om onze werknemers in veilige omstandigheden te laten werken. In ons bedrijf was er nooit een tekort aan middelen noch materialen. We hebben zelfs een deel van dit materiaal weggeschonken aan de hulpdiensten.

Hoe pak jij de dingen aan ?

Je stelt in jouw hoofd een plan op, van idee tot hoe ga je het effectief aanpakken. Je moet dit aanpakken op twee niveaus; het personeel en het management. De mensen moeten het begrijpen én willen gebruiken en het management dient de middelen ervoor vrij te maken.

Jij was al pionier in contact tracing ?

Bij het begin van COVID, begin maart 2020, startten wij reeds met contactopvolging, dus lang voor de overheid in actie schoot met de lancering van haar app. Via een vragenlijst nodigden we symptomatische medewerkers, maar ook ongeruste collega’s, uit om zich te registreren, waarna we iedereen opbelden die met hen contact hadden gehad.

Jij bent al 25 jaar actief lid bij het Rode Kruis ? Helpt jou dat in jouw functie ?

Inderdaad, 25 jaar lang actief in het Rode Kruis Oudenaarde, waarvan nu een 9-tal jaar als verantwoordelijke hulpdienst. Ik ben lokaal vooral bezig met het opvolgen en organiseren van preventieve hulpacties in mijn werkgebied. Je bouwt een band op met het stads- of gemeentebestuur en met de politie- en hulpdiensten van Oudenaarde, Wortegem Petegem, Horebeke, ... Het Rode Kruis heeft me de basis bijgebracht tot waar ik nu sta.

En dankzij al deze dingen ben jij ‘Preventieadviseur van het jaar’ ?

Klopt, maar je kan het enkel bereiken als jouw management én collega’s met jou meewerken om de ideeën te verwezenlijken. Het begint steeds met gezond boerenverstand; behandel medewerkers als jouw gelijke, blijf hen steunen en blijf menselijk. Geef geen opmerkingen of adviezen waar je zelf niet achter staat of zelf niet zou doen.

Hoe wordt deze verkozen ? Wat houdt de prijs in ? Fier ?

Je wordt verkozen op basis van een plaatsbezoek, wat nu echter niet is doorgegaan. Op basis van twintig vragen hebben we een dossier moeten indienen. Dit heeft geleid tot het winnen van de award. De prijs is een mooie award in glasvorm die op mijn bureau staat te blinken. Zo blijf ik fier met de voeten op de grond en onthoud ik waarom
ik hem heb gewonnen.

Toegevoegd op 01.02.2021

Categorie: Samenleving

Auteur: Frederic de Vos

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)491 25 99 62 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe 
Spilthoorestraat 67 - 9770 Kruisem