Artikels

Warme buurten in eenzame tijden

Warme buurten in eenzame tijden

Vlaamse Ardennen • Sociale media en de moderne gsm’s zijn een van de grootste oorzaken dat we onze buren niet meer kennen. Altijd maar zitten tokkelen op dat kleine schermpje… Het gezellig babbelen met de buren op de stoep zoals vroeger komt zelden nog voor. Dat is zo jammer ! Corona en het opleggen van bubbels maken dat contacten nóg beperkter zijn geworden… en eenzaamheid vaak alleen maar groter. Frustrerend genoeg is eenzaamheid vaak een taboe, niet alleen bij oudere mensen, ook bij jongeren en zeker ook bij singles, van álle leeftijden. Om eenzaamheid te verminderen en mensen terug met elkaar in contact te brengen heeft ‘LDC de Vesting’ uit Oudenaarde verschillende dingen op touw gezet. Ook op andere plaatsen in de Vlaamse Ardennen werden er acties ondernomen.

OUDENAARDE

Initiatief 1 : De buurtbabbelbank en -kar

“Met de buurtkar ‘Mee oes kaffiepulle op ui zulle’ is het de bedoeling buurtbewoners met elkaar in contact te brengen. De bank ‘Kom, zet ui ne kièr’ ondersteunt inwoners die nood hebben aan een babbel.”, aldus buurtwerker Elyne Secember. 

“Een babbel is de grootste meerwaarde tegen eenzaamheid. Onze zitbank verlaagt de drempel om een praatje te doen met iemand en/of om eventueel een band te ontwikkelen met een persoon uit jouw buurt die je niet eens kende.”, vult Mathieu Mas aan.

Centrumleider Johanna Vande Populiere vertelt dat de zitbank werd gesponsord door de Christelijke Gemeenschap Oudenaarde. “Wij zorgen voor koffie en koekjes en de mensen uit de straat of wijk waar we ons dan bevinden, zorgen voor de gezellige babbels.” 

Stefaan Vercamer: “Mocht blijken dat een bepaalde straat of buurt iets blijvends zou kunnen gebruiken, zoals een petanquebaan of een speelplein, laat het weten aan de mensen van LDC de Vesting en de realisatiemogelijkheden ervan zullen zeker bekeken worden. Wij steunen graag de bevordering van een positieve wijkontwikkeling.”  

Initiatief 2 : Warme Buurten

Mensen wonen steeds anoniemer… Hoe goed ken jij jouw buren eigenlijk? Al vaak mee gebabbeld? De kans is groot dat het antwoord “neen” is. Dat is jammer, want verbinding en sociale relaties zijn belangrijk voor het sociaal welzijn van de mens. 

Het project ‘Warme Buurten’ wil sociale contacten tussen mensen uit dezelfde straat of wijk bevorderen. Een voorbeeld: De bewoner van huisnummer 10 gaat vaak lopen, de bewoner van huisnummer 25 ook. Maar ze weten het niet eens van elkaar. 

Op de website en het onlineplatform www.warmebuurten.be kunnen mensen laten weten waar ze in geïnteresseerd zijn en zo kan je gelijkgestemden vinden uit jouw onmiddellijke omgeving. Mensen kunnen zo hun buren beter leren kennen, hulp vragen, samen sporten, … de mogelijkheden zijn massaal! 

John Adam wil anderzijds ook lokale verenigingen, feestcomités en wijkorganisaties de kans geven om via deze weg contact te houden met elkaar en wie weet samen initiatieven te nemen om leuke dingen op poten te zetten in
elkaars wijk of straat. 

Via ‘Warme Buurten’ vind je in een oogopslag mensen die jouw hobby’s en interesses delen, het werkt ook buurtversterkend. Opnieuw dat ‘dorpsgevoel’ creëren, zowel in de stad als in de deelgemeenten. 

VLAAMSE ARDENNEN

In Kruisem hadden ze een gelijkaardig, intussen afgelopen project: ‘de Babbelbus’. Actrice Barbara Sarafian bracht ook een bezoek aan de bus. Hiermee wou zij de mensen die het moeilijk hebben in deze tijden van crisis een hart onder de riem steken. De bus bracht een bezoek aan zowel Huise, Zingem als Kruisem en was een samenwerking tussen het Sociaal Huis Kruisem, vzw Tout bien (waarvan Sarafian meter is) en ‘Kruisem Verlicht’. 

Niet alleen toén in de babbelbus, maar ook nu nog kan je gratis terecht bij het Sociaal Huis Kruisem voor een goed gesprek of een vraag om hulp. Voor mensen die de drempel te hoog vinden, er wordt binnenkort een nieuw project opgestart waarbij wandelen centraal staat. Meer hierover volgt later. 

In Brakel brachten de kinderen van basisschool ‘De Groene Lilare Opbrakel’ een coronaveilig verrassingsbezoek aan de bewoners en de zusters van het woonzorgcentrum Sint-Franciscus. Met zelfgemaakte sterren en harten wilden de kinderen, allemaal met een kroontje op, in deze tijden de bewoners en zusters van het klooster verrassend plezieren. 

Er werd intussen een coronaveilig alternatief gevonden betreffende het carnaval in Brakel, een cultuurwandeling met carnavalfoto’s van vorige edities. Meer info op de Facebookpagina: Carnavalcomité Brakel. Men is trouwens nog steeds op zoek naar leuke carnavalsfoto’s om langsheen het parcours op te hangen. 

Op 6 februari tussen 10 en 11u maken Brakelse senioren radio. Je kan hun programma met interviews en met muziek uit de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 beluisteren via de radiofrequentie 105.6 fm. 

In Ronse heeft men in deze bizarre tijden een sobere, maar succesvolle Bommelseditie georganiseerd. De regionale radiozender ‘Vlaamse Ardennen 1’ bracht vanuit de stadsfeestzaal C.O.C. een aparte Bommelsradio met aangepaste carnavalsmuziek opdat de mensen toch nog wat konden genieten. Men kon niet naar de Bommels, maar de Bommels kwam op deze manier naar de mensen. Er was een tekenwedstrijd voor de kinderen en het Bommelspaar ging doorheen Ronse op een praalwagen. Ze trotseerden de kou om de mensen toch een lichtpuntje te geven. Veel mensen hadden zich thuis ook verkleed om de praalwagen zo te begroeten. 

Het Bommelspaar bracht vanop de parking ook een bezoekje en een dansje aan het ziekenhuis en de woonzorgcentra.

 

MEER INFO

Regio oudenaarde - Heb je zin om jouw buren (beter) te leren kennen, de kinderen met elkaar te laten spelen… ? Wil je graag op de hoogte blijven van buurtactiviteiten ? Wil je samen gaan wandelen, lopen, tuinieren, naar de film… ?
Wil je een lief tegen Valentijn ? 1 adres: www.warmebuurten.be. Volledig gratis. Of wil je dat de Buurtkar en -bank
eens naar jouw straat of wijk komt, laat het weten ! Gezelligheid kent geen (leef-)tijd.

LDC de Vesting, Meerspoort 30, 9700 Oudenaarde
055 46 06 80
devesting@oudenaarde.be

Toegevoegd op 01.02.2021

Categorie: Samenleving

Auteur: Frederic de Vos

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)491 25 99 62 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe 
Spilthoorestraat 67 - 9770 Kruisem