Artikels

Younes Ghezzal

Younes Ghezzal : Freestyle voetbal leeft in Ronse

Ronse • Ronsenaar Younes Ghezzal (22) mocht zijn Freestyle voetbaltalenten demonstreren bij ‘Iedereen beroemd’ op de VRT (december 2020). Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat heel wat van zijn shows en evenementen werden afgelast. Younes, die als bachelorstudent ‘sport- en beweging’ aan de Howest te Brugge zijn studies en kot zelf betaalt, zag zo zijn broodwinning in het gedrang komen. Randeevoe sprak met de jongeling over zijn passie voor de sport want dat is freestyle voetbal : een sport en zijn plannen voor de toekomst.

Laten we beginnen bij het begin. Voetballen is voor veel kinderen een evidente keuze, ook voor jou ?

“Ja, ik ben vanaf mijn 6 jaar beginnen voetballen en speelde tot de beloften bij Oudenaarde, maar aan mijn 19e ben ik ermee gestopt. Freestyle voetbal sprak me meer aan, omdat ik daar veel vrijer ben. Je mag creatief zijn, je doet wat je wil met de bal en je kan in principe niets verkeerd doen in vergelijking tot veldvoetbal. Je hebt er uiteindelijk slechts een bal voor nodig en vervolgens ga je op zoek naar een eigen stijl.”

Maar wat is freestyle voetbal nu eigenlijk ?

“Het is de bedoeling om zo spectaculair mogelijke trucs te bedenken en deze uit te voeren zonder de controle over de bal te verliezen. Het is vergelijkbaar met breakdancen, maar dan met een bal. In handenstand de bal tussen mijn benen klemmen, de bal in brand steken en de eclips, waarbij je de bal op de binnenkant van je rechtervoet laat balanceren en vervolgens met je linkerbeen erover gaat, zijn enkele van mijn favoriete trics.”

De community is springlevend. Ghezzal heeft - met zijn performance op het Sportgala Ronse in 2018, zijn deelname aan Belgium’s Got Talent op VTM in 2019 en zijn passage op Iedereen Beroemd - het vuur in de harten van de jongelui aangewakkerd.

Freestyle voetbal leeft in Ronse ?

“De Antwerpenaar Soufiane Bencok, die 6 keer Belgisch Kampioen Freestyle voetbal werd, is een van mijn grote voorbeelden, maar er zit inderdaad ook veel talent in Ronse. Zelf heb ik ook inspiratie gehaald bij mede-Ronsenaar Ferjani Safi die 2e werd op het Europees Kampioenschap pannavoetbal in Letland. Samen hebben we al trainingen gegeven aan kinderen. Want zo werkt het: de ene persoon zet de andere aan en zo groeit de community. Ik heb ook al sessies gedaan in samenwerking met Sportizon en de Sportdienst Ronse. Door mijn studies zit ik nu wel meer in Brugge, waar het budget ook groter is voor dergelijke activiteiten.”

In 2020 werd het BK afgelast en werden 9 geplande shows geannuleerd... Hopelijk brengt 2021 nu beterschap ?

“Ik ben nu noodgedwongen aan de slag gegaan als pizzakoerier, maar de goesting om te performen is er nog altijd. Ik hoop terug sportkampen en shows te kunnen doen deze zomer, misschien deel te nemen aan het BK om te zien waar ik nu sta en de jeugd verder aan te zetten tot freestyle voetbal, zowel offline als online. Dus ja, ik heb veel hoop voor een positieve ontwikkeling in 2021.”


MEER INFO

Je kan Younes Ghezzal volgen op Facebook, Twitter en Instagram. @younicef #younicef

Toegevoegd op 01.02.2021

Categorie: Sport

Auteur: Maarten D’hoop

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)491 25 99 62 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe 
Spilthoorestraat 67 - 9770 Kruisem