Artikels

Geert Koekoeckx

Een bevreemdende wereld van Geert Koekoeckx

Ronse • Tijdens zijn studie aan de Hogeschool Sint-Lukas Brussel (Meester in de Schilderkunst) werd Geert Koekoeckx sterk aangesproken door kunstenaars als Thierry De Cordier, Anselm Kiefer, Robert Ryman en Philippe Vandenberg ; vooral hun materiaalgebruik boeide hem. Het werk van Geert Koekoeckx sluit aan bij de schildersgeneratie (met o.a. Neo Rauch) die na de val van de Muur op de voorgrond trad. Deze kunstenaars werken veelal figuratief en met felle kleuren, en komen al sampelend tot een soms absurd-psychedelische beeldlogica. 

De schilderijen van Geert Koekoeckx lijken wel barokke, collageachtige theaterstukken waarin de schilder als regisseur de scepter zwaait en speelt met de picturale mogelijkheden.

Vreemdsoortige objecten plaatst hij op wankel gestapelde sokkels en pluizig ogende dieren vertonen kunstjes op veelkleurige podia. Niet zelden zijn de afgebeelde dieren misvormd of hebben ze geamputeerde ledematen. Desondanks hebben ze vaak een hoge aaibaarheidsfactor en stralen ze eerder vriendelijkheid uit dan dreiging. Het zijn die tegenstellingen die een belangrijk onderdeel van zijn werk uitmaken. Schaalverschillen haken caleidoscopisch in elkaar, uitgewerkte details wisselen af met blurry zones, waardoor de werkelijkheid zich als een spectaculair decor ontvouwt. Het is een ironische vraagstelling naar de rol van de kunstenaar. Wat zijn zijn mogelijkheden ? Hoe verhouden de beslissingen van de kunstenaar zich tegenover de toeschouwer ? Zijn lacunes of anomalieën niet veelzeggender dan duidelijkheid ?

Voor zijn beeldmateriaal gaat Koekoeckx minutieus en kritisch op zoek naar bruikbaar materiaal. Hier ontstaat een vlotte wisselwerking tussen tekeningen ontsproten uit zijn verbeelding en beelden afkomstig uit oude magazines en naslagwerken, internet, stripverhalen … De ene toevoeging geeft de – vaak erg intuïtieve – aanleiding tot een andere toevoeging. Zo krijgen zijn werken langzaamaan vorm. Je zou het kunnen benoemen als een moderne versie van de surrealistische écriture automatique, eerder dan dat het een narratief gegeven betreft. Al speelt taal wel een zeer belangrijke rol ; niet zelden start een schilderij bij de titel.

Koekoeckx citeert vlot uit de kunstgeschiedenis : dit aan de hand van thematiek, compositie, vormentaal ... In zijn recente schilderijen vormen verweerde Romeinse fresco’s een grote bron van inspiratie. Hier denken we voornamelijk aan het coloriet, de vele plantenmotieven en de fragiliteit van fresco’s.

Light Cube Art Gallery brengt deze zomer een solo tentoonstelling van de jonge Belgische kunstenaar met als titel ‘It’s hard shooting crows in the dark’. 

Parallel op de grondverdieping van de galerij loopt een groepstentoonstelling met werken van zeven kunstenaars van de galerij : Vika Begalska & Aleksandr Vilkin (RU), Peter Depelchin, Christiaan Kuitwaard, Stéphanie Leblon, Klaus Verscheure en Peggy Wauters. Nog tot 26 augustus. 

PRAKTISCH
Light Cube Art Gallery
St. Martensstraat 12
9600 Ronse
www.light-cube.be 

Toegevoegd op 03.07.2018

Categorie: Cultuur

Auteur: N.T.

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)55 600 630 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe
Sint-Martensstraat 10 - 9600 Ronse