Artikels

Vieze Mannekes op Doktersvoorschrift

Vieze mannekes op doktersvoorschrift

Ronse • Xavier Demets is leraar natuurwetenschappen en lichamelijke opvoeding in Da Vinci Campus Ronse. Sinds enkele jaren is hij ook cartoonist en de geestelijke vader van ‘Vieze Mannekes-moppen’ waarmee hij met een eigenzinnige herkenbare tekenstijl de relatie tussen mannen en vrouwen – met een grof korreltje zout – onder de loep neemt. Vorige maand liet hij zijn derde moppenboek ‘Op doktersvoorschrift’ op het publiek los. “Lachen is gezond en dit boek kan zeker een steentje bijdragen tot eenieders gezondheid”, aldus Xavier Demets.

Na zijn eerste boek ‘Vieze Mannekes-moppen’ en zijn tweede moppenboek ‘Vanavond wel, schat’ is sinds kort ook ‘Op doktersvoorschrift’ verkrijgbaar. Xavier Demets begon iets meer dan zes jaar geleden ‘Vieze Mannekes’ te tekenen en ontwikkelde zo een eigen stijl. “De cartoons zijn eenvoudig getekend, met een man en vrouw in de hoofdrol zonder al te veel accessoires”, vertelt Demets. “Met de nodige humor neem ik de relatie tussen mannen en vrouwen onder de loep. De titel van mijn derde boek ‘Op doktersvoorschrift’ wijst op het feit dat lachen zeer belangrijk is. Relaties kunnen af en toe pijnlijk zijn, maar als je er zelf kan mee lachen, kan je al veel oplossen. Het grootste deel van mijn inspiratie vind ik in mijn entourage. Elke dag kom ik wel iets tegen dat grappig is of heb ik wel een grappige opmerking in gedachten, dat uit ik dan via mijn tekeningen. Ook vrienden en collega’s komen geregeld met een leuke mop of uitspraak. Dus zolang de mensen rondom mij hun steentje bijdragen, ben ik nog niet toe aan stoppen.”

Zijn boeken zijn online te koop via amazon.com, bij Artisanne in de Peperstraat in Ronse of bij de auteur zelf aan de kostprijs van 10 euro, maar ook op stripbeurzen. Vorige maand stelde hij zijn nieuw Vieze Mannekes-boek ‘Op doktersvoorschrift’ voor op de stripbeurs in de Freinet Middenschool in Gent. “Dit vind ik persoonlijk een leuke manier van werken : de mensen die je boeken inkijken, staan te gniffelen en beslissen uiteindelijk om er een te kopen of mensen die het eerste of tweede boek al hebben gekocht en langskomen om een nieuw aan te kopen. Meestal maak ik tijdens het signeren ook een gepersonaliseerde tekening en dat maakt de mensen blij. Te zien dat mijn hobby door anderen wordt geapprecieerd, geeft me enorm veel voldoening.” 

De Vieze Mannekes-moppen werken aanstekelijk want in september tekent Xavier present op de stripbeurs in Aalst en voor volgend jaar staat die van Geraardsbergen al gepland. Inmiddels heeft Xavier ook al een Franstalig equivalent van de Vieze Mannekes-moppen gecreëerd : ‘Chauds Cocos blagues’. “Het is nog steeds een droom om ook een Franstalig moppenboek uit te werken dus vroeg of laat maak ik er wel de nodige tijd voor.”

MEER INFO
Het reilen en zeilen van de Vieze Mannekes kan je volgen via Facebook of Instagram.

Toegevoegd op 29.05.2018

Categorie: Cultuur

Auteur & Fotograaf: Fabrice Donkerwolcke

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)55 600 630 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe
Sint-Martensstraat 10 - 9600 Ronse