Artikels

Boek: ‘Lijfwacht’ - Een reis door 40 jaar huisartsenpraktijk

Boek: ‘Lijfwacht’ - Een reis door 40 jaar huisartsenpraktijk

Vlaamse Ardennen • Léon Scheepers, huisarts (KUL 1980) werkt in een multidisciplinaire groepspraktijk, waar naast vier artsen, ook negen paramedici werkzaam zijn. Dit boek is een weerslag van zijn veertigjarige carrière als huisarts met bijkomende opleiding in de homeopathische geneeskunde. Léon Scheepers neemt de lezer mee in een boeiende tocht doorheen de werking van homeopathie als geneesmiddel. Zowel praktisch, theoretisch, als geschiedkundig onderbouwt hij de werking van de homeopathie. Tevens houdt hij deze praktijk tegen het licht van de hedendaagse  klassiek/wetenschappelijke geneeskunde. Veelbelovend interessant! Een babbel drong zich op ...

Léon: “Gezondheid is een broos gegeven. Mensen die op hun gezondheid hebben moeten inleveren kunnen daarover meespreken. Zonder goede gezondheid valt veel toekomstperspectief weg. Vaak is het een kwestie van pech of geluk. Voor de meeste mensen is gezondheid gelukkig iets vanzelfsprekends. 

Als arts is het onze taak om deze mensen gezond te houden. Naast algemeen gekende adviezen rond levensstijl, gebeurt dit door het voorschrijven van een homeopathisch geneesmiddel, passend bij de totaliteit van de symptomen van de patiënt.”

Een terugblik

Léon: “Dit boek is een terugblik op mijn veertigjarige carrière. De proeflezers van het manuscript, allemaal reeds jarenlang homeopathisch patiënt, meldden mij, dat zij door het lezen van het boek, voor het eerst de manier van denken en werken van de homeopathische geneeskunde begrijpen. Ook zijn zij zéér geboeid door de schets van de homeopathische geneeskunde binnen de maatschappij.”

Motivatie voor het boek

Léon: “Mijn oorspronkelijke motivatie om dit boek te schrijven is gestoeld op twee recente ontwikkelingen binnen de medische wereld. Aan de ene kant is er de toegenomen aandacht voor de ontwikkeling van geïndividualiseerde geneesmiddelen, aan de andere kant de toenemende interesse in de invloed van de samenstelling van onze darmflora (het microbioom) op onze gezondheid. Tijdens het schrijven werd de coronacrisis een bijkomende motivatie. 

Het hoofdstuk over de coronacrisis gaat over wat ik persoonlijk ervoer en vooral wat de meerwaarde kan zijn van homeopathische geneesmiddelen. Ondanks opmerkelijke resultaten blijft homeopathie op verzet stuiten bij de behandeling van deze pandemie. Zonde.” 

Een lans breken

Léon: “Het boek breekt een lans voor een geïntegreerde geneeskunde waar alle beschikbare behandelingen ter beschikking staan van de patiënt. 

In coronatijden zou dit inhouden dat aan elke positief geteste persoon tijdens de quarantaine-fase, naast de gekende pijn- en koortsbestrijding, homeopathische geneesmiddelen worden aangeboden. Er bestaat namelijk niet één Covid-patiënt, maar wel verschillende patiënten die op een steeds weer unieke manier Covid-19 ontwikkelen. 

Met homeopathische geneesmiddelen kunnen wij op deze individuele symptomen inwerken en zo het comfort van patiënten verhogen. In het boek wordt deze manier van werken meer in detail uitgelegd en geïllustreerd met 40 casussen uit de praktijk.”

Het boek is ingedeeld in 10 hoofdstukken. Léon brengt zo de ontwikkelingen in de moderne geneeskunde aan bod, alsook de dagdagelijkse feiten waar hij mee geconfronteerd wordt in zijn praktijk. De auteur/dokter vertelt ook 40 anekdotes, want dat mag natuurlijk niet ontbreken!

 

Meer info
Lijfwacht, een reis door 40 jaar huisartsenpraktijk
www.lijfwacht.be

Toegevoegd op 01.06.21

Categorie: Cultuur

Auteur: Tineke De Bleeckere

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)491 25 99 62 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe 
Spilthoorestraat 67 - 9770 Kruisem