Artikels

Zomeren in Ronse

Zomeren in Ronse met gegidste wandelingen en pleinconcerten

Ronse • Het rijk der vrijheid … ligt binnen handbereik en de zomer laat zich al ruiken. Stad Ronse maakt zich klaar om jullie met open armen, maar veilig, te verwelkomen op de verschillende evenementen die men er in petto heeft. Randeevoe sprak met Annelies Lenoir van de dienst Toerisme en met Eric Vanderhauwaert van de dienst Evenementen die met veel enthousiasme hun plannen toelichtten. 

Laten we beginnen met het toeristische luik. In juni worden er enkel buiten-activiteiten georganiseerd, maar vanaf eind juli biedt ‘Visit Ronse’ ook indoorrondleidingen aan. Er is een groot gamma aan mogelijkheden die terug te vinden zijn op de website. 

Randeevoe wou alvast even polsen naar de persoonlijke top 3 van Annelies.

Annelies : “Ik vind kiezen moeilijk, maar als het dan toch moet, heb ik een boontje voor ‘Bois Joly’; een natuurreservaat dat normaal gezien afgesloten is voor publiek, maar nu wel met een gids bezocht kan worden. 

In het voormalige recreatiedomein van Edouard Joly heeft de natuur zijn gang mogen gaan en dat zorgt voor een unieke fauna en flora. Deze natuurpracht wordt tot leven gebracht door de vertelkunsten van gids Roland Drieghe. Hij weet het publiek bijzonder goed te animeren en is ook heel goed met kinderen. 

Naast Bois Joly ben ik ook fan van onze twee villa’s. We hebben een heel goede samenwerking met Joost Van Goethem en Caroline Van den Bossche van villa Madonna, alsook met Michel Gilbert van villa Carpentier. 

Het is immers niet evident om jouw huis open te stellen voor bezoekers en gidsen.  Samen met de bewoners biedt ‘Stap met de gids’ aan de bezoekers de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier met deze prachtstukken uit het Ronsese patrimonium kennis te maken.”

Visit Ronse wil graag het stationskwartier op een andere manier in het voetlicht plaatsen. 

Annelies : “Na de lightversie van vorig jaar zou op 12 september ook Open Monumentendag terug kunnen doorgaan. We willen graag de band tussen het station en de textielindustrie in Ronse op een andere manier onder de aandacht brengen. Het is immers dankzij deze industrie dat het station in Ronse werd gebouwd. Maar er is meer : vaak wordt de focus gelegd op de teloorgang van de textielindustrie in Ronse, terwijl net in die panden enorm veel mogelijkheden liggen tot herbestemming. 

Met gegidste wandelingen willen we de bezoekers kennis laten maken met de toekomst die schuilt in de
voormalige fabriekspanden. 

Parallel met deze wandeling kan men ook in het belevingscentrum het werk van Pieter-Jan Lachaert rond de smeedijzeren deuren van Ronse bewonderen. En dat tot eind november. Zeker checken !” 

Visit Ronse heeft duidelijk niet stilgezeten tijdens de coronaperiode, want er is meer !

Annelies : “Ik wil graag onze app die in samenwerking met de UG werd ontwikkeld in het voetlicht plaatsen. We hadden al drie wandelingen in deze app, maar nu komt er nog een vierde bij : de Fiertel. 

Via deze app komt de bezoeker niet alleen in contact met de historische achtergrond van de ommegang, maar vallen er ook getuigenissen te beluisteren van bellemannen en dragers. 

Tenslotte nog twee dingen : probeer zeker ook onze nieuwe smaakkaart uit, en – save the date - op 20 juli komt de Koersbus langs in Ronse ! Deze bus doet alle steden aan die een connectie hebben met het WK wielrennen en gezien de vloek van Ronse kon onze stad zeker niet ontbreken.” Visit Ronse is er alvast klaar voor, maar ook de dienst Evenementen laat ons niet op onze honger zitten. Er zal deze zomer opnieuw muziek klinken op de verschillende pleinen van Ronse.  Eric : “Met enige trots kondigen we aan dat we in juli, augustus en september terug 7 pleinconcerten gaan organiseren in onze mooie stad. Op elk van deze pleinen zal muziek van een ander genre te horen zijn, maar we beginnen traditioneel op 9 juli met ‘Vlaanderen Zingt’ op de Kleine Markt. Naast een lokale band zal er ook telkens een gastgroep te horen zijn. Namen volgen later nog. We houden jullie nog even in spanning. We hopen dat de cijfers blijvend de goede kant opgaan en dat we 400 mensen mogen verwelkomen. Om dit alles in goede banen te leiden kozen we opnieuw voor de firma ‘Raak’ van Ronsenaar Rudy Baguet. Raak heeft de professionele ervaring om er opnieuw een mooie muziekzomer van te maken !”

Toegevoegd op 01.06.21

Categorie: Event

Auteur: Maarten D’hoop

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)491 25 99 62 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe 
Spilthoorestraat 67 - 9770 Kruisem