Artikels

Ludwig Van Mechelen

Een zintuigelijke reis door de klassieke muziek 

Wortegem-Petegem • Op donderdag 19 maart neemt Ludwig Van Mechelen, artistiek directeur van het webmagazine ‘Klassiek Centraal’ (toonaangevend in verslaggeving over klassieke muziek in Vlaanderen en Nederland), het publiek te Wortegem-Petegem mee op reis door de inspiratiewereld van componisten. In zijn lezing ‘Luisteren met je ogen, kijken met je oren’ poogt hij een nieuw beeld rond klassieke muziek te schetsen en hopelijk een intensere luisterbeleving bij zijn toehoorders teweeg te brengen. Randeevoe sprak met Ludwig Van Mechelen, alsook met de voorzitster van de cultuurraad Lieve De Buck. 

“Vanuit de cultuurraad vinden we dat klassieke muziek niet elitair hoeft te zijn. We verleggen met deze lezing misschien maar een heel kleine steen in de rivier, maar willen toch aantonen dat het genre voor iedereen toegankelijk is.”, aldus Lieve, “2020 stelt naast de schilder Van Eyck ook de componist Beethoven in de kijker. Een ideaal moment om klassieke muziek in het voetlicht te plaatsen.” 

Grootse dingen niet enkel in grote steden !

Lieve : “Met deze lezing willen we, naast liefhebbers van klassieke muziek, ook mensen bereiken die misschien minder vertrouwd zijn met het genre. Nieuwsgierig zijn is het belangrijkste. We hebben hier in het verleden ook al op ingezet. Sinds 2006 organiseren we een klassiek concert in onze gemeente in kader van het Festival van Vlaanderen Gent. We zijn hierbij de oorspronkelijke gedachte van oprichter professor Jan Briers indachtig. Voor klassieke muziek hoeft men niet noodzakelijk naar de grote steden te trekken. Het kan ook in het eigen dorp !”

De lezing, waarmee Van Mechelen ondertussen al een vijftal jaar door Vlaanderen reist, sluit aan bij deze gedachte.
Ludwig : “Ik ben met ‘Luisteren met je ogen, kijken met je oren’ gestart vanuit de motivatie om mensen inzicht te verschaffen in de inspiratiebron van de grootste muzikale genieën, namelijk de natuur. De hedendaagse mens leeft in een lawaaierige, bijna hysterische omgeving waar amper nog aandacht voor schoonheid is. 

Eén van de allermooiste voorbeelden van hoe je natuur omzet in muziek, is volgens mij ‘Die Forelle’ van Franz Schubert. Je hoort en ziet de bergrivier door het woud bergafwaarts stromen, je ziet de strijd van de forellen die tegen de stroom in zwemmen en opspringen uit het water en je ziet de geduldige visser wachten tot een vis in zijn net gevangen zit.”

Beelden en gedachten worden muziek

In ‘Luisteren met je ogen, kijken met je oren’ wordt het publiek dus aangesproken om mee op zoek te gaan naar hoe ervaringen verklankt worden. 

Ludwig : “De lezing start met het vertellen hoe beeld tot muziek kan worden. Daarvoor gebruik ik muziek – geen hedendaagse avant-garde of postmoderne dingen, maar wel harmonische, melodieuze muziek – van door de eeuwen heen. Tijdens de lezing mag het publiek zeker noteren. Zo kan na mijn betoog besproken worden wie welk beeld voor ogen kreeg bij het luisteren. Ik tracht het publiek dieperliggende elementen te tonen of anders te doen luisteren waardoor een groter begrip en een intensere luisterbeleving ontstaat en men zich na afloop hoe dan ook beter zal voelen. Het spreekwoord zegt wat meer en meer bewezen wordt : muziek verzacht de zeden, muziek is helend.”


Meer info 
19 maart 2020 van 20u tot 22u
Gratis
Hoevegebouw domein de Ghellinck, Kortrijkstraat 74A, 9790 Wortegem-Petegem
lieve.debuck1@telenet.be 
Georganiseerd door cultuurraad Wortegem-Petegem
0479 42 80 97

Toegevoegd op 02.03.2020

Categorie: Cultuur

Auteur: Maarten D'Hoop

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)491 25 99 62 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe 
Spilthoorestraat 67 - 9770 Kruisem