Artikels

koers & kunst

KOERS & KUNST: EEN LEUKE COMBINATIE IN EEN TENTOONSTELLING

Oudenaarde • Brigitte Den Haerynck, een enthousiaste Oudenaardse B&B-uitbaatster, is grote fan van de Ronsese schilder Michel Provost. Michel is naast schilder en striptekenaar ook een gepassioneerd historicus. Naar aanleiding van de Ronde van Vlaanderen slaan Brigitte, kunstenaar Michel én de dienst Cultuur van de stad Oudenaarde de handen in elkaar voor een unieke tentoonstelling komende maand in het stadhuis.

Brigitte, hoe heb je deze kunstenaar leren kennen en waarom ben je zo’n grote fan van zijn werken ?

“Michel en ikzelf werden in 2015, samen met een Oudenaardse delegatie, uitgenodigd om in Mexico de 150ste verjaardag van ‘de slag om Tacambaro’ te vieren. 

Michel had zich jaren geleden al verdiept in dit stukje verborgen geschiedenis van België en had er een stripverhaal over gemaakt. Die strip werd zelfs in het Spaans vertaald en in Mexico uitgegeven. 

Tijdens deze reis heb ik ook de mens achter de kunstenaar ontdekt: een eenvoudige selfmade man met een gouden hart en heel veel humor.”

Wat is zo typerend aan zijn werken ?

“Zijn taferelen zijn een mix van stripverhaalachtige figuren verweven in een mooie schilderkunst, gekruid met een vleugje geschiedenis of folklore. Michel is eigenlijk uniek in zijn genre en dat maakt zijn werk zo spannend. 

Elk werk is een streling voor het oog. Elk detail werd voorafgegaan door uren opzoekwerk. Zijn creaties zijn een voor een kunstwerken met een grote K. 

Maar het meest typerend aan de werken van Michel is dat je die niet alleen kan bekijken, maar als het ware ook kan beluisteren: de gezichtsuitdrukkingen en de emoties zijn vaak zo sterk weergegeven dat ze van het doek schreeuwen.”

Waarom nú deze tentoonstelling ? Wat zal er vooral te zien zijn ?

“Deze tentoonstelling kwam er op vraag van de Stad Oudenaarde. Michel verdiept zich al jaren in de geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen, zodoende zal deze tentoonstelling een ode zijn aan de helden die mee de legende schreven en groot maakten.”

Waar kunnen mensen terecht die interesse hebben in zijn werk ?

“De tentoonstelling kan bezocht worden van 9 maart tot en met 2 april in het stadhuis van Oudenaarde. De sympathieopwekkende werken zijn dan te bezichtigen vanaf woensdag tot en met zondag van 13u30 tot 17u30 en op donderdag telkens vanaf 10u.”

Voor wie er maar niet genoeg kan van krijgen: vanaf 7 april stelt Michel een nog grotere waaier aan kunstwerken tentoon in de Beukenhof-Phoenix Galleries in Kluisbergen.

MEER INFO
defietsendeharing@hotmail.com

Toegevoegd op 05.03.2018

Categorie: Interview

Auteur: Frederic de Vos

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)55 600 630 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe
Sint-Martensstraat 10 - 9600 Ronse