Artikels

ritmo Ronse

RITMO RONSE: BETER DAN DE ANDERE, ANDERS DAN DE BETERE

Ronse • In oktober 1973 werd Kunstgroep Jakhals boven de doopvont gehouden. Na 34 jaar werking, een derde generatie groepsleiding en honderden optredens in binnen- en buitenland werd het imago opgefrist, zodat het beter aansloot bij de leefwereld van jongeren. Op 28 september 2007 werd Kunstgroep Jakhals onder leiding van artistiek leider Sammy Khiter omgedoopt tot spektakelgroep Ritmo Ronse.

Sammy Khiter (32) werkt als sportleraar bij de sportdienst van Ronse. Voor hem begon alles in 1999 toen hij voor het eerst via vrienden in contact kwam met Kunstgroep Jakhals.
“Ik kreeg er de microbe voor slagwerk snel te pakken. Na enkele jaren als lid en bij de leiding zette ik in 2007 de stap om Jakhals over te nemen en het te laten doorstarten onder de naam ‘Ritmo Ronse Spektakelgroep’. Ik wou jongeren de kans geven te ervaren wat ikzelf meemaakte bij Jakhals.” Tien jaar later is Ritmo een vaste waarde binnen het jeugdwerk in Ronse. “Het waren bijzondere jaren met hoogtes en laagtes”, weet Khiter, “maar ik ben ontzettend fier met wat we tot nu toe bereikt hebben: twee repetities per week, een honderdtal optredens, zes kampen, een derde generatie leiding en ruim 150 leden die deel uitmaakten van de groep.”

Ritmo Ronse telt een 25-tal actieve leden. “Bij Ritmo beperk ik het jaarlijks aantal optredens tot tien, gespreid over Ronse en omstreken en Frankrijk.
De tijd dat we 25 optredens per jaar deden is voorbij, dat was te intensief en zorgde voor een jaarlijkse drop-out. De meest memorabele deelnames waren de taptoe in De Panne in 2015 en de avondstoet van de Bommels vorig jaar, maar ook de optredens in Frankrijk blijven een unieke ervaring. Het is onwaarschijnlijk hoeveel appreciatie we er tijdens en na een optreden krijgen. Wat Ritmo doet, blijft in Frankrijk nog steeds ‘in’.”

“Ons motto luidt: ‘Ritmo, beter dan de andere, anders dan de betere’. Je kan ons niet vergelijken met anderen. Deel uitmaken van Ritmo is een uitzonderlijke hobby waar eenieder een plek krijgt om te schitteren. Kinderen en jongeren die een andere hobby willen dan het traditionele jeugdwerk. Wie van muziek en ritme houdt, moet zich zeker bij Ritmo aansluiten. Het groepsgevoel dat wordt gecreëerd wanneer we naar iets toe werken is uniek. Bovendien kijken onze leden én leiding ontzettend uit naar het jaarlijkse kamp”, aldus de artistieke leider.

“Lid worden bij Ritmo kan vanaf 8 jaar, maar omdat enkele kinderen wilden aansluiten, besloten we om RitmoKids vanonder het stof te halen en op te stellen als een project van twee jaar totdat deze kinderen de leeftijd bereiken om door te stromen naar de spektakelgroep. Dit project vergt heel wat extra inspanningen van het team, vandaar dat dit als een project van twee jaar beschouwd wordt. Drie leiders van de huidige leiding startten destijds trouwens bij de kids.”
RitmoKids verwelkomt jongens en meisjes van 6 tot 10 jaar. “Kinderen kunnen zich bij Ritmo creatief uitleven, ritmegevoel opwekken en hun lichaamscoördinatie ontwikkelen. Zowel voor de vendelzwaaier als voor de drummer zijn ritmegevoel en lichaamsbesef heel belangrijke eigenschappen. Dat kan ook aangeleerd en verder ontwikkeld worden tijdens de repetities. Wij maken van onze leden echte entertainers”, besluit Sammy Khiter.

Toegevoegd op 05.03.2018

Categorie: Cultuur

Auteur: Fabrice Donkerwolcke

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)55 600 630 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe
Sint-Martensstraat 10 - 9600 Ronse