Artikels

toneel elsegem

GEK OF GENIAAL? TONEEL IN ELSEGEM

Elsegem • Vanaf vrijdag 16 maart gaat de komedie ‘De Kameleon’ van toneelvereniging Tsoefleurke in première in Elsegem. Het stuk van Guy Soetaert brengt de hilarische calamiteiten ten berde die ontstaan als een psychiatrisch patiënt erin slaagt zich voor te doen als een psychiater. De prettig gestoorde menselijke kameleon weet zich immers als geen ander in te leven in de meest uiteenlopende psychiatrische problemen. Randeevoe sprak met voorzitter Geert Vervaeck over het stuk, de vereniging en natuurlijk het creatieproces.

Het idee om een toneelvereniging op te richten in Wortegem-Petegem werd voor het eerst geopperd in 1981, maar pas in 1983 werd het eerste stuk gespeeld en werd de naam ‘Tsoefleurke’ gekozen. Met ‘De Kameleon’ zijn ze ondertussen aan hun 38ste stuk toe. Geert Vervaeck aan het woord: “ik ben sinds 2007 voorzitter.
Ik heb zelf ook nog even geacteerd, maar al snel bleek mijn plankenkoorts toch te groot en koos ik voor een rol achter de schermen. Decorbouw, barmanagement, pers en publiciteit zijn meer mijn ding.”

Een lokale toneelgroep worstelt vaak met het vinden van voldoende spelers. “Vroeger hadden we soms inderdaad een tekort, maar voor ‘De Paradijsvogels’ – dat we ter ere van ons 35-jarig bestaan hebben opgevoerd – hadden we een uitzonderlijk grote cast nodig. Sindsdien hebben we een bredere poel om uit te vissen. We hebben nu een leuke groep met allerlei leeftijden tussen 20 en 60 jaar. Om iedereen te bedanken voor de inzet doen we elk jaar een nieuwjaarsreceptie én een verrassingsreis.”

Tsoefleurke had tot 2014 met Luk Clepkens een vaste huisregisseur. Daarna namen anderen het over. Dit jaar neemt Freddy Meerschaert de regie voor zijn rekening. “Freddy is in de streek bekend voor zijn organisatie van het ‘Spelleke van Elsegem’, een voorstelling die eens goed de draak steekt met lokale gebeurtenissen.
De keuze van het stuk is echter een gemeenschappelijke beslissing. Een leesgroep van een viertal mensen neemt enkele stukken door en hakt dan in samenwerking met de regisseur de knoop door.”

“We brengen elk jaar een andere komedie. ‘De Kameleon’ handelt over de grappige toestanden die ontstaan als een psychiatrisch patiënt, door gewiekst van psychische schutskleur te veranderen, zich als dokter voordoet. De menselijke kameleon wendt zijn jarenlange ervaring in de psychiatrie aan om zowel patiënten als personeel voor zich te winnen. De hoofdverpleegster trapt alvast in de val, maar gelukkig is de medisch secretaresse voldoende bij de pinken om erger te voorkomen.”

Dat klinkt alvast veelbelovend. Komt dat zien ! Komt dat zien ! Het stuk vindt plaats in de parochiezaal van Elsegem op 16, 17 en 18 maart en op 22, 23 en 24 maart. 

KAARTEN 
Kaarten zijn te verkrijgen
via 056 60 52 90

Toegevoegd op 05.03.2018

Categorie: Cultuur

Auteur: Maarten D’Hoop

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)55 600 630 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe
Sint-Martensstraat 10 - 9600 Ronse