Artikels

Geslacht bij Vande Walle

Geslacht bij Vande Walle : veel meer dan een familiekroniek

Kluisbergen • Bij Beefcake Publishing is het boek ‘Geslacht bij Vande Walle’ verschenen. Het verhaal over de slagersdynastie in Berchem-Kluisbergen, maar evenzeer een intrigerende kijk op hoe wij vandaag omgaan met het voedingsmiddel … vlees. Koen Lauwereyns schreef de tekst en geeft uitleg.

Koen, je hebt een boek geschreven over een familie slachters en slagers die 7 generaties ver reikt. Hopelijk weet jij ook zelf een stukje vlees te appreciëren ?

“Dat was ook nodig. Een stuk van het verhaal is mij tussen carbonnaden en dunne lenden verteld door begeesterde nonkels op zeer geanimeerde en gezellige diners. Ze hadden dan ook veel historisch materiaal. 

Hun geschiedenis begint bij Pieter Vande Walle die in 1777 een job als boottrekker combineerde met die van slachter van varkens. Achterkleinzoon Emile zette in 1890 zijn kapblok op de plek waar nu nog steeds Slagerij Vande Walle is gevestigd, aan de kerk van Berchem. Dat is zo’n 250 jaar geschiedenis! Daar ben je wel enkele koteletjes zoet mee...”

Het gaat waarschijnlijk om meer dan een familiekroniek ?

“Slagerij Vande Walle is uniek in Vlaanderen omdat huidige zaakvoerders Ruben en Tamara ook nog steeds een eigen familiale slachterij uitbaten. Grote bedrijven hebben al de kleintjes opgekocht. Bij Slagerij Vande Walle kweken ze hun eigen dieren om die uiteindelijk zelf te slachten. 

Dat riep herinneringen bij me op. Mijn vader heeft namelijk altijd dieren gekweekt voor eigen gebruik. Hij verzorgde die zeer goed. En dan kwam altijd weer het ogenblik waarop ze moesten worden geslacht. Dat was emotioneel. En ik vroeg me steeds af: waarom? Vanwaar die gespletenheid? Dát was de vraag die ik ook wou stellen aan Ruben, aan al die nonkels en aan de hobbyhouders die bij Vande Walle hun zelfgekweekte dieren laten slachten om ze daarna op te eten.”

En ?

“Het antwoord was altijd hetzelfde. De mens heeft er nood aan om zorg te dragen van zijn dieren, om hen in de beste omstandigheden te laten leven en hen uiteindelijk een waardig afscheid te geven. Om dan de kringloop te herbeginnen. Dat is iets anders dan de zuiver commerciële benadering van de voedselketen. Het is een visie waar veel liefde en toewijding aan te pas komt, veel geduld en veel respect. 

45 jaar geleden bijvoorbeeld besloot Paul Vande Walle om uit de race, naar steeds meer en steeds groter, te stappen en bewust te kiezen voor lamsvlees van eigen kweek. Dat waren fundamentele keuzes. Vandaag wordt dat vertaald als de korte keten. Dat lukt alleen als je het hele karkas van het geslachte dier optimaal verwerkt en alle delen gebruikt in je bereidingen. Zoals Ruben zegt: “Bij ons is het elke week totale uitverkoop en elke week terug herbeginnen.” Dat heeft ook allemaal een prijskaartje.”

Het boek overstijgt ook ver de grenzen van Berchem ?

“Ja, ik ging daarom ook te rade bij Frédéric Leroy, professor Voedsel-wetenschappen en Technologie aan de VUB. Hij plaatst alles in een breed en wetenschappelijk perspectief en pleit er voor dat we meer kwaliteitsvol vlees zouden consumeren. De stelling dat minder vlees gelijk staat aan meer gezondheid bestrijdt hij. Dat was eerlijk gezegd een persoonlijke opluchting, na al die diners met de nonkels Vande Walle… (Lacht!)


MEER INFO

Geslacht bij Vande Walle. Met foto’s van Piet De Kersgieter en een inleiding van Wim Opbrouck. Te koop bij Slagerij Vande Walle en in de boekhandels. 

Toegevoegd op 01.05.21

Categorie: Geschiedenis

Auteur: Geert Desmytere

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)491 25 99 62 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe 
Spilthoorestraat 67 - 9770 Kruisem