Artikels

Schatten in Etikhove

Schatten in Etikhove

Maarkedal  In een verborgen atelier in Etikhove (Maarkedal) worden vaak ware schatten onder handen genomen. Museumstukken, keramiek, oude geveltegels, opgegraven bezienswaardigheden, … vaak worden ze naar ‘OHMR’ in de Onderbossenaarstraat gebracht. Productontwikkelaar Jonas van Welden is nu, samen met Charlot De Bisschop en o.l.v. Melissa van ‘Cerafine Restauratie’, aan een heus project bezig: een betegelde voorgevel van een voormalige porseleinwinkel (nu eethuis De Fobie) in Gent.

Een duik in de geschiedenis

Jonas: “De geschiedenis van ons bedrijf start ongeveer in 1957 toen onze grootvader ‘Omer Van Welden’ zijn atelier in de productie van porseleinfoto’s is gestart. Iets wat wij nog steeds verder doen onder de naam ‘ Fotokeramiek Van Welden’. Fotokeramiek richt zich volledig op de uitvaartsector, we verkopen deze producten enkel b2b aan steenhouwers, fotografen en begrafenisondernemers. 

Particulieren daarentegen kunnen bij OHMR terecht voor een huisnummertje of een fototegel.”

OHMR ?

“Toen ik afstudeerde in 2011, wou ik hetgeen ik had geleerd in productontwikkeling toepassen op ons ‘vrij traditioneel’ familiebedrijf, bestaande uit tantes en mijn vader. Maar ik had nood aan een platform waarbinnen ik dit kon doen… en zo is zo’n zes jaar geleden ‘OHMR’ ontstaan: Een keramisch labo met de focus op experimenteren en moderne productietechnieken. Digitale ambacht, het toepassen van moderne productiemethodes op traditionele materialen. 

OHMR dankt zijn naam aan mijn grootvader ‘Omer’ en ‘Ohm’ de eenheid van elektrische weerstand. Elektrisch, verwijzing naar de digitalisering van ambachten, en weerstand… het eerder koppig karakter van mijn grootvader en zijn nakomelingen. (Lacht)

Het familiale karakter van ons bedrijf blijft nog steeds, ik werk samen met mijn zus Johanna. Momenteel zitten we ook terug in het atelier waar voor onze grootvader alles begon én waar ik als kind dag in dag uit rond liep.”

Is er veel veranderd sinds jouw grootvaders tijd of blijft het procedé hetzelfde ?

“Het procedé om porseleinfoto’s te vervaardigen is drastisch veranderd, vroeger was het onmogelijk om op porselein kleurenfoto’s te maken, enkel zwart-wit. Door digitale printtechnieken is dit nu wel mogelijk. Vroeger was dit met poeders, emulsies en belichtingstechnieken en was het grote verschil dat mensen meer geduld hadden om op producten te wachten. Nu moet alles sneller, dus hebben we dan ook hard ingezet op onze interne workflow om alles sneller bij onze klanten te krijgen.”

Eén van de vele projecten: dé tegelgevel

“Je kan hier de taakverdeling opdelen in 2 grote delen: ‘Koude’ en ‘warme’ restauratie. De koude restauratie nemen Charlot & Melissa op zich. Dit wil zeggen de tegels ‘redden’ door ze terug te verlijmen en lacunes op te vullen, om ze dan vervolgens te beschilderen en te vernissen. Soms ontbreken er gewoonweg tegels en dan kom ik in de ‘keramische ‘ picture… De warme restauratie wil zodoende zeggen dat we de ontbrekende tegels gaan namaken en de kleuren zo goed mogelijk gaan proberen afstemmen op  de originele tegel. Hier komt OHMR aan te pas door tegelpanelen digitaal te gaan reconstrueren en reproduceren.”

Nu werken jullie dus aan die bijzondere tegelgevel, waar zelfs Maarkedals burgemeester Joris Nachtergaele zijn petje voor afnam tijdens een recent persbezoek ?

“Met Joris heb ik een goede band, hij is namelijk ook een afstammeling van dezelfde straffe genen. Mijn grootvader is ook de zijne, het lijkt wel of elk van de neven iets van een karaktertrek heeft overgenomen. Bij Joris (Nachtergaele) is dat politiek en mensen kunnen engageren voor een project, bij Nelis (Schiettecatte) is dat het ondernemende en kansen zien, durven en ze grijpen (De zaailing), Jakob (Nachtergaele) is professioneel muzikant, iets waar onze tuba spelende grootvader heel veel interesse in zou gehad hebben. En ik, ik zit in de keramiek en zet met trots verder waar hij is gestopt.”


MEER INFO

www.fotokeramiek.be
www.ohmr.be

Toegevoegd op 01.05.21

Categorie: Geschiedenis

Auteur: Frederic de Vos

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)491 25 99 62 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe 
Spilthoorestraat 67 - 9770 Kruisem