Artikels

Kunstendag voor Kinderen

Kunstendag voor Kinderen

Ronse • Op zondag 18 november vindt de zesde editie van de ‘Kunstendag voor Kinderen’ plaats in Ronse. Via verschillende workshops in CC De Ververij en de bibliotheek kunnen de jongsten onder ons (tot 12 jaar) van 14u-18u gratis proeven van kunst en cultuur. Randeevoe sprak met Jan Leconte, cultuurbeleidscoördinator in Ronse, over de educatieve en maatschappelijke relevantie van deze kunstendag en hoe dit eigenlijk niet los te koppelen valt van het breder educatief beleid van De Ververij en de bib. “Het is minder zichtbaar dan dit evenement, maar door samen te werken met scholen bereiken we alle kinderen, ook deze die nauwelijks in contact komen met kunst en cultuur. Volgens verschillende studies is dat van cruciaal belang voor hun ontwikkeling als mens.”

“Die zondag wordt het publiek ontvangen in CC De Ververij en de bib. In het CC vinden ook verschillende vrije activiteiten plaats, zoals grime, airbrushen van een tijdelijke tattoo of het beschilderen van papieren lampen. Voor de ouders en grootouders is er ook een hapje en drankje voorzien in de foyer. Vervolgens gaan de kinderen naar de workshops waar ze zich vooraf hebben voor ingeschreven. Deze variëren van samen levende standbeelden maken, jammen met zelf opgenomen geluiden, improvisatie met woorden en dichten; over leren striptekenen, via collage’s ruimtelandschappen creëren, met houten vormen rare wezens maken, tot luisteren naar de verhalen van Annabel Snottebel, baby- en peuteryoga, Marokkaanse koekjes bakken en breakdance.”

Een heel gevarieerd aanbod dus voor deze zesde editie. “We waren één van de eerste CC’s die een volwaardig programma brachten. Van bij de eerste editie was het een overrompeling aan kinderen met volzette workshops én wachtlijsten. Er is dus zeker een behoefte aan het zich ontplooien op een dergelijke manier buiten een schoolse context. Ik ben er eigenlijk altijd van overtuigd geweest dat heel jonge kinderen elke ervaring als een spons in zich opnemen. Verschillende studies tonen ook aan dat op een ongedwongen manier in contact komen met kunst en cultuur kinderen sociaal en mentaal sterker maakt. Het zorgt voor meer nuance, een open blik op de wereld.”

CC De Ververij en de bib doen meer voor kunsteducatie dan enkel de kunstendag. “Je kan dit evenement niet los zien van onze ruimere educatieve inzet. Het cultuurcentrum zorgt ervoor dat alle kinderen per leerjaar minstens een schoolvoorstelling voorgeschoteld krijgen en om de zoveel tijd ook een kunsttentoonstelling. De bibliotheek begeleidt vele klasbezoeken om onder andere het lezen te bevorderen.  Ik ben ervan overtuigd dat veel kwetsbare kinderen die ene culture ervaring meenemen in hoofd en hart en dat kan een verschil maken. Daar is het ons als CC en bib om te doen.” 


INSCHRIJVINGEN & INFO
info@ccdeververij.be

Toegevoegd op 29.10.2018

Categorie: Cultuur

Auteur: Maarten D’Hoop

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)55 600 630 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe
Sint-Martensstraat 10 - 9600 Ronse