Artikels

Stouten Blackie

Stouten Blackie - Bier met Lekkies

Oudenaarde • De Vlaamse Ardennen is weer een biertje rijker, maar de laatste telg is er geen van dertien in een dozijn. ‘Stouten Blackie’ is een gitzwart genietbiertje waar de klassieke suikers plaats ruimen voor Oudenaardse ‘Lekkies’. Ook de combinatie van stout met karamel is een gewaagd, maar geslaagd experiment. Het moge duidelijk zijn dat brouwer Sam Vanderstraeten een vernieuwer is die houdt van bier ‘met een hoek af’. Hij is overigens niet aan zijn proefstuk toe. Wat begon als een uit de hand gelopen hobby, leidde tot vier medailles voor zijn vorige creatie ‘Nonniversaire’.

Vanwaar die drang naar vernieuwing, Sam ? 

“Ik ben al heel lang met bier bezig en ik zie maar weinig variatie bij de nieuwe bieren die op de markt komen. Bijna altijd zijn het blonde dorstlessers of tripels. Daar heb ik het wat mee gehad.” 

Wat is het belangrijkste onderscheid tussen brouwerij Hopsasam en andere brouwerijen ?

“Bij mij ligt de focus op het experimenteren met smaken. Het grootste verschil is dat ik in alle vrijheid kan werken omdat ik niet gedreven ben door geldgewin. Ik werk als IT-manager en brouwen is voor mij een hobbyproject. Zo kan ik er resoluut voor kiezen om voor kwaliteit te gaan en moet ik geen rekening houden met richtdata. Ik heb tijd en goesting.”

Heb je zelf een voorkeur voor een bepaalde biersoort ?

“Eigenlijk heb ik geen favoriet bier. Alles hangt af van het moment, de omgeving, de tijd van het jaar en natuurlijk het gezelschap. Ik lust een beetje van alles. Vooral bieren die in balans zijn en anders zijn inspireren mij. Extreme bieren maken is niet moeilijk. Iedereen kan smaken combineren. Het belangrijkste is dat het eindresultaat gebalanceerd is en daar probeer ik ook naar toe te werken.”

Welke experimenten staan er nog op stapel ?

“Ik ben voortdurend met nieuwe dingen bezig. Het eerstvolgende experiment is een wit tarwebier met rode bieten. Maar dat zit in de beginfase. Ik weet nog niet of het de commerciële markt zal halen.”

Hoe bepaal je dat ? 

“Dat hangt af van de reacties die ik krijg. Ik heb zytologie gestudeerd en ben dus een gediplomeerde biersommelier.
Zo bouwde ik een ruim netwerk op in de bierwereld waar ik terecht kan voor oprechte feedback. Na die reacties kan ik eventueel finetunen en als het klaar is, beslis ik of het een commercieel biertje wordt.”

Bedankt voor de uitleg en veel succes, Sam !

Toegevoegd op 29.10.2018

Categorie: Culinair

Auteur: Joost Elet 

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)55 600 630 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe
Sint-Martensstraat 10 - 9600 Ronse