Artikels

Ansatz Der Maschine

Ansatz Der Maschine: een concert als cinematografische totaalbelevenis

Ronse • Elke schrijver krijgt het volgend advies: “Kill your darlings.” Een aansporing om niet al te uitvoerig uit te weiden; om het kort, bondig en duidelijk te houden. Het is dan ook een uitdaging om gebald te schrijven over deze band: Ansatz Der Maschine. Op vrijdag 27 november komt het geesteskind van de Kortrijkse indietronicamuzikant Mathijs Bertel volledig coronaproof naar CC De Ververij. Het moment voor Randeevoe om naar zijn woonplaats Sleidinge af te zakken voor een interview!

De debuutplaat van Ansatz, ‘The postman is a girl’, dateert al van 2006. Ondertussen is het gezelschap al aan hun vijfde plaat toe en hoewel de muziek sterk is geëvolueerd, blijft de band trouw aan hun uitgangspunt: elektro-akoestische muziek. 

Mathijs: “Waar we op de vorige plaat (‘Tattooed Body Blues’, n.v.d.r.) probeerden echt nummers te maken, hebben we op ‘Burial Songs’ opnieuw aansluiting gezocht bij ons uitgangspunt. Elektronische geluiden zijn immers mijn taal en mijn instrument is mijn computer. Ik wou op deze plaat zowel inhoudelijk als in de arrangementen iets brengen dat recht uit mijn hart kwam. Weet je, die eerste plaat, ik sta daar eigenlijk niet meer achter. Maar het is het leergeld dat je moet betalen. Die muzikale zoektocht was noodzakelijk.”

Voor ‘Burial Songs’ heeft Mathijs zijn ziel in de arrangementen gelegd, maar ook inhoudelijk ligt het album hem nauw aan het hart. 

Mathijs: “Het concept was van bij het begin duidelijk. We wilden de plaat structureren volgens de delen van het Requiem. Ik voelde me er klaar voor. Ik wil daar nu niet te veel gewicht aan geven, maar er zijn inderdaad tijdens het schrijfproces wel wat dingen gebeurd in mijn persoonlijk leven, zaken die me geraakt hebben. Toch was dat niet de hoofdreden waarom we het zo hebben aangepakt. Het leek wel alsof de plaat mijn leven aan het binnensijpelen was. Weet je, dat alles is eigenlijk niet zo belangrijk. Het draait niet om ons. Het draait om de energie die je uitstraalt en de hoop dat de mensen daar iets aan hebben. De plaat bevat natuurlijk melancholie, maar eerder een warme melancholie vergelijkbaar met het ‘duende-gevoel’ uit de flamenco. Nochtans brengen we dat gevoel over met een koud medium: elektronica, daar ligt ons uitgangspunt. 

Onze naam komt eigenlijk van een uitspraak van Karl Marx: “De mens zal een verlengstuk en uiteindelijk ook de slaaf worden van de machine…” Wij zien dat anders: we wenden machines aan om een warm, menselijk en emotioneel verhaal te vertellen.” 

Dit gevoel poogt de 7-koppige band ook live over te brengen.

Mathijs: “We werken met surround sound. Door het plaatsen van boxen achter het publiek proberen we het publiek in onze wereld mee te nemen, te omarmen als het ware. Daarnaast gebruiken we ook mapping visuals. Er zijn drie schermen waarop we verschillende zaken projecteren. Idealiter willen we graag dat het concert een totaalbeleving vormt. We willen dat de mensen het gevoel hebben dat ze naar de bioscoop zijn geweest, al is het verhaal nog grotendeels door henzelf in te vullen.” 


MEER INFO

Vrijdag 27 november 2020
van 20u30 tot 22u30

Cultuurcentrum De Ververij
Wolvestraat 37, 9600 Ronse

www.ccdeververij.be

€ 12  | reserveren via 055 23 28 01
of info@ccdeververij.be

Toegevoegd op 02.11.2020

Categorie: Cultuur

Auteur: Maarten D'Hoop

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)491 25 99 62 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe 
Spilthoorestraat 67 - 9770 Kruisem