Artikels
lepelen is altijd leuk ... Ook met chocola ! Ooja !
Vlaamse Ardennen • Aan de rand van Vlaamse Ardennen geurt het soms heel lekker. Ojaa ? Ojaa ! OOjA is ambachtelijk geproduceerde chocolade. Meer zelfs, het is chocolade op een lepel. Van chocolade word je gelukkig ! Als zoetekauw wil ik er alles over te weten komen én vanzelfsprekend ook proeven. En daar zorgt Annelies voor.
Annelies, hoe kom je op het idee om plots chocolade te gaan produceren en dan nog wel zo
op een lepel ?
“Als jonge mama bleek het niet evident om mijn dochter groot te brengen zonder een overdaad aan geraffineerde suikers. Er zijn veel chocoladeproducten op de markt, maar vaak bestaan deze hoofdzakelijk uit suiker. Ik wilde een kwalitatief en lekker alternatief bieden in een mooie en duurzame verpakking. We hebben lang gezocht naar een uniek recept en kwamen uit bij bio chocolade gezoet met honing. Hierdoor krijg je een heerlijk zachte chocolademelk waar je de cacao nog echt in proeft.”
Wat is er zo bijzonder aan júllie chocolade ?
“Wij gebruiken geen callets (kleine chocolade bolletjes, n.v.d.r.) die we dan verwerken. Onze chocolade is ambachtelijk gemaakt in België, 100% bio en allergeenvrij. Dit wil zeggen dat er bijvoorbeeld geen lactose, soja en/of noten in zitten. We gebruiken geen additieven en geen geraffineerde suiker. Persoonlijk vind ik de afkomst van de cacaobonen zeer belangrijk. We kopen ze rechtstreeks aan in Peru waar geen kinderarbeid is en de boeren een eerlijke prijs krijgen.”
Hoelang zijn jullie nu bezig en is het succes zoals gehoopt ?
“In november vorig jaar lanceerden we onze chocoladesticks in een hippe giftbox, te verkrijgen in de betere conceptstores hoofdzakelijk in de regio Oost-Vlaanderen. De reacties waren enorm positief, hier konden we alleen maar van dromen. Al snel kregen we de vraag of we ook vegan chocoladesticks hadden… Twee nieuwe maakjes met kokosbloesemsuiker volgden.”
Vertel je ook iets over die vegan- en honingversie ?
“Het receptuur van onze bee-stick is uniek: biochocolade gezoet met enkel honing en een hoog gehalte aan cacaomassa (hierin zitten de gezonde stofjes) en weinig cacaoboter (minder vet). Onze vegansticks zijn met kokosbloesem-suiker, een trage suiker en dus geschikt voor diabetici type II.”
Chocolade hoeft niet persé een caloriebom te zijn ?
“Chocolade moet vooral chocolade zijn. Hiermee bedoel ik dat suiker niet het hoofdingrediënt mag zijn. Wist je dat het hoofdingrediënt van een product altijd vooraan staat in de ingrediëntenlijst ? Check maar, vaak staat bij ‘chocolade’ suiker eerst en is dat dus het hoofdbestanddeel.”
Is al jullie chocolade enkel op een lepel om in dranken te doen of hebben jullie ook gewoon knabbel-chocolade in het assortiment ?
“Momenteel nog enkel om warme chocomelk te maken, maar volgend jaar komt er ook knabbelchocolade in het assortiment.”
Er staan heel veel leuke wist-je-datjes op jouw website ?
“Klopt. Bijvoorbeeld over onze bio flowpack gemaakt van houtpulp in plaats van plastic: die is home-compostable. Als je hem thuis op jouw compostbak gooit is die na 12 weken helemaal weg.”
Waarom word je van chocolade gelukkig ?
“Cacao is een bron van ijzer en vezels en bevat antioxidanten. Bovendien heeft cacao een opwekkend effect en stimuleert het ons hart en zenuwstelsel. En los van de goede stoffen in pure chocolade, kan de smaak ons toch ook een echte boost geven. Toch ?” (Lacht)
MEER INFO
www.ooja.be
Toegevoegd op 02.11.2020
Categorie: Samenleving
Auteur: Frederic de Vos
contacteer ons
+32 (0)491 25 99 62 info@randeevoe.be Randeevoe
Spilthoorestraat 67 - 9770 Kruisem