Artikels

Dag van de Trage Weg

Dag van de Trage Weg

Maarkedal • We beseffen het soms te weinig, maar we leven in een uitzonderlijk mooie streek. Zowat alle heuvels en dalen, bossen, weiden en waterlopen zijn het waard om ontdekt te worden. Geen betere manier om het landschap ten volle in jou op te nemen, dan wandelend langs trage wegen… Een uitstekende gelegenheid daarvoor is de ‘Dag van de Trage Weg’ op 17 oktober !

Een trage weg is enkel toegankelijk voor niet-gemotoriseerd verkeer. Wandelaars en fietsers kunnen er nog echt hun hart ophalen zonder gestoord te worden. Het zijn verrassende doorsteekjes in de stad, wegelingen tussen de velden, bospaden of onverwachte stukjes natuur. Misschien zijn er wel trage wegen in jouw omgeving waar je jou niet eens bewust van bent... !

Activiteiten rond trage wegen zijn tijdens het weekend van 17 en 18 oktober terug te vinden in heel Vlaanderen. In onze buurt kan je op 17 oktober kiezen tussen twee begeleide wandelingen die allebei vertrekken vanop het plein tegenover het gemeentehuis van Maarkedal, in Etikhove. Onderweg wordt een aantal maal gestopt om te wijzen op mooie natuurfenomenen, historische weetjes of belangrijk erfgoed. De wandelingen worden aangeboden door Milieufront Omer Wattez en Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus.

De ene wandeling blijft in de buurt van het prachtige Etikhove, met een tussenstop in het gezellig vintagecafeetje Hofke Ter Mussen. De andere wandeling begint in Etikhove, maar doet ook het nabijgelegen Maarke aan. Onderweg stoppen de wandelaars even bij een interessant heropend cafeetje, De Lustige Boer, voor een drankje. 

Leuke bezienswaardigheden bij beide wandelingen zijn de Bossenaremolen met een uitzicht van 360° graden op de Vlaamse Ardennen en het hof te Cattebeke met een rij oude kastanjebomen. Onderweg krijgen de deelnemers ook een geologische verklaring bij opvallende landschapselementen.

Eén van de gidsen is Filip Keirse, een echte kenner van trage wegen. We vroegen hem waarom trage wegen zo belangrijk zijn. 

“Trage wegen zijn uitstekend geschikt voor zachte recreatie en ontspanning. Op ‘de Dag van de Trage Weg’ willen we ze daarom zoveel mogelijk in de kijker zetten en dan vooral de trage wegen die nog minder bekend zijn bij het publiek. Hier en daar zijn er namelijk nog onbekende, onverharde paadjes waarlangs je heerlijk kan wandelen”, zegt de specialist. “De Dag van de Trage Weg wordt ook georganiseerd om trage wegen die zijn omgeploegd, in ere te herstellen. We hopen dan dat ze heropend kunnen worden in samenspraak met het stadsbestuur en de eigenaars, zodat wandelaars nog meer van de omgeving kunnen genieten.”  


MEER INFO

  • www.milieufrontomerwattez.be/actief/dag-van-de-trage-weg 
  • 4 euro voor leden van MOW en Natuurpunt, 5 euro voor niet-leden. Eén consumptie inbegrepen.
  • Wil je zelf ook een activiteit langs trage wegen organiseren ? Meld je dan aan op www.dagvandetrageweg.be/

Toegevoegd op 05.10.2020

Categorie: Cultuur

Auteur: Joost Elet

Fotografie: © Chris Ysebaert - De Bossenaremolen in Etikhove

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)491 25 99 62 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe 
Spilthoorestraat 67 - 9770 Kruisem