Artikels

De Bierfeesten - Het boek !

Oproep ! De Bierfeesten - Het boek !

Oudenaarde • Er waren geen Bierfeesten in 2020… Maar enkele creatieve mensen zitten evenwel niet stil. Zo rijpte het idee om na het boek over ‘Oud Bruin’ en ‘Adriaen Brouwer’ ook een boek te maken over de Bierfeesten. Guy Hombeck die eerder al het boek over ‘100 jaar KSVO’ wist te realiseren, heeft zich op dit boeiende en veelbelovende onderwerp gestort en krijgt alvast de hulp van verschillende mensen. 

“Zo ook van Frederic de Vos”, aldus een fiere Guy Hombeck. “Frederic zou in 2020 normaal gezien voor de 20ste keer de Bierfeesten presenteren. 20 in 2020 ! Een mooie prestatie, al kon hij ze dit jaar jammer genoeg niet verzilveren. Maar hij zal, samen met een tof team, als redacteur wel ten volle meehelpen aan het boek.”

Frederic vult aan: “De Bierfeesten zijn echt een interessant onderwerp. Deze feesten kennen een heuse geschiedenis. 

  • Wanneer zijn ze ontstaan ? En waarom  ? 
  • Wat is nu het échte verhaal van dat kelioothuisje ? 
  • Er zijn al verschillende organisatoren geweest ? Wie zijn die mensen achter de schermen ? 
  • Wie zijn leuke en net iets minder leuke artiesten backstage ?
  • De verkiezing van de Bierprins- en prinses ? We willen graag een volledige lijst opmaken.
  • Wat is het verhaal van de bierpotten ? Wie waren de verkleedde meisjes die bier uitdeelden ? 
  • Wie praat er al een generatielang de artiesten aan elkaar ?
  • Werd er vroeger elk jaar echt een toneelstuk op de Markt gespeeld tijdens de Bierfeesten ? 
  • Wiens en waarom schoot diens baard in brand aan het Kelioothuisje ?

Het bierkratstapelen en hoeveel bakken bevatte de hoogste toren, de luchtballonnen & de peperkoek die werd uitgegooid, … En nog veel, véél meer ! Guy zal veel werk hebben. (lacht)

Als er lezers zijn die hier kunnen op antwoorden, we horen het graag !”

Archiefwerk 

In tal van archieven, zoals dat van Jan Broekaert, het stadsarchief en bij tal van anderen gaat Guy op zoek naar leuke, historische informatie over de Bierfeesten en de geschiedenis ervan. Het idee om een boek uit te brengen over de Bierfeesten wordt laaiend enthousiast onthaald.

“Hopelijk kunnen ook de brouwerijen ons veel informatie en foto’s bezorgen. Ik zoek het allemaal uit”, aldus Guy. 

“Eindelijk !”, horen we vaak als reactie. Wat begon als gebuurtefeest groeide uit tot Brouwersfeesten, dan Bierfeesten - met een rijke geschiedenis van folklore - tot een stadsfestival de dag van vandaag en dat in het mooiste decor van het land”, zegt een trotse Bierfeestenpresentator, “het is eveneens de bedoeling dat er een academische zitting en een tentoonstelling zal aan gekoppeld worden.”

Oproep

Het boek zal unieke sfeerfoto’s bevatten, net als tal van anekdotes, foto’s van artiesten, historische informatie en zo veel meer. Behalve Guy en Frederic zijn er tal van medewerkers zoals Carol Vander Cruyssen, Cecile Velghe, Luc Provost en Chris Dewaele die al volop bezig zijn om zoveel mogelijk informatie, verhalen en foto’s te verzamelen. Maar zij kennen niet elke zolder of anekdote, daarom… een oproep:

“Wie heeft er op de Bierfeesten z’n vrouw of man leren kennen, wie heeft er een kus van een artiest gekregen, was jij ooit Bierprins of -prinses, weet jij hoe hoog de hoogste bierbakkentoren was, heb jij leuke anekdotes of leuke weetjes, … ? Recent of van lang geleden, … help ons aub ! Of heb je (historische) info over iéts dat met de Bierfeesten te maken heeft ? Héél graag ! Heb je leuke, grappige, unieke, ontroerende foto’s van vroeger of recenter… ? Foto’s van toen de fontein bier spoot … We willen het allemaal in een boek gieten !”, zegt een enthousiaste Frederic. 

 “Met jouw verhalen, jouw anekdotes, jouw foto’s, jouw geschiedkundige info kunnen we effectief een fantastisch boek maken !”, vult Guy nog aan.”

Je kan dit alles mailen, desnoods via WeTransfer, naar guyhombeck3@hotmail.com of contact opnemen via 0486 26 40 56.

Toegevoegd op 05.10.2020

Categorie: Samenleving

Auteur: Frederic de Vos

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)491 25 99 62 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe 
Spilthoorestraat 67 - 9770 Kruisem