Artikels

Europees Cartoon Centrum

Het Europees Cartoon Centrum te Kruishoutem

Kruishoutem • Goed verscholen in de dorpskern van Kruishoutem ligt het Europees Cartoon Centrum (ECC). Een parel, die jammer genoeg relatief onbekend is, maar waar je toch om de drie maanden kan genieten van cartoon- en karikatuurtentoonstellingen op wereldniveau. Bijzonder ! De wereldtop van de cartoon in Kruishoutem. Randeevoe sprak met oprichter Rudi Gheysens en zijn dochter Saskia in de reeds uitpuilende bibliotheek van het ECC over de passie voor de cartoon.

Laten we beginnen bij het begin. 

Rudi: “Het is begonnen in 1978 tijdens de Paasfeesten te Kruishoutem. Vanuit het Willemsfonds wilden we een culturele toevoeging brengen en we dachten aan cartoons. Ik was bevriend met ZAK en vroeg hem en nog wat andere Vlaamse cartoonisten om wat van hun eigen werk op te hangen. Dat viel duidelijk in de smaak van het publiek. 

We kregen de smaak te pakken en besloten in 1981 een wedstrijd voor Europese cartoonisten te organiseren. We wilden Knokke, de wereld-kartoenale, niet nadoen. Daarom: Euro-kartoenale. Toch bleek de beperking tot Europa niet houdbaar. Gezien het aantal én het internationale karakter van de inzendingen kwamen we uiteindelijk tot een biënnale die werd uitgebreid tot de wereld en ondertussen ook behoort tot een van de vijf meest gerenommeerde wedstrijden ter wereld. 

Als we helemaal teruggaan in de tijd, vallen de wortels van deze fascinatie met cartoons terug te brengen tot mijn jaren op de kunstschool, waar een van de studiemeesters een verwoed verzamelaar was van cartoons, vooral van de zwartgallige. Zijn enthousiasme heeft bij mij het vuur aangewakkerd ! 

Het gebouw kwam er pas in 2007, door de steun van de provincie, maar begint ondertussen ook al langzamerhand te klein te worden…”  

Verrassend genoeg en dit vooral gezien de internationale uitstraling, werkt het ECC enkel met vrijwilligers. 

Saskia: “Het is een passie. Het ECC is hier ontstaan vanuit de vrijwilligerswerking die het hart van onze organisatie vormt. We doen het echt vanuit een liefde voor cartoons. De winnaars ontvangen doen we hier met hart en ziel. We gaan niet naar ’t Hof van Cleve gaan eten, we koken hier zelf stoverij met frieten. We zijn een warm huis en kunnen oprecht stellen dat we vrienden hebben over de hele wereld. Dat is ook het verschil met Knokke: daar wordt dit voor de toeristen gedaan. 

Hier houdt de vrijwilligerswerking van een 15-tal mensen alles draaiende. Het gebouw wordt gefinancierd door de Vlaamse Gemeenschap en er komt ook een deel vanuit sponsoring, maar de rest komt van de inkomsten van de cafetaria. 

De zondag gaat we uit van een ‘pay if you want’ principe, maar voor de groepsbezoeken op afspraak tijdens de week rekenen we wel een klein bedrag. Dit heeft door Corona wel een duw gekregen.”

Aan welke cartoons mag het publiek zich deze keer verwachten ?

Saskia en Rudi: “Veel variatie: humoristisch en satirisch maar ook thematisch, zoals over WO I en Congo. Én politiek… zowel links als rechts. We hebben ondertussen een expertisestatus. We horen bij de meest ervaren organisatoren, nemen deel aan jury’s en met ‘cartoons from Belgium’ sturen we een selectie van 10 Belgische cartoonisten de wereld rond.” 

En dat allemaal met vrijwilligers ! Chapeau. Komt dat zien… ! 


MEER INFO
 

European Cartoon Center
René D’Huyvetterstraat 5C
9770 Kruishoutem
www.ecc-kruishoutem.be

Toegevoegd op 05.10.2020

Categorie: Cultuur

Auteur: Maarten D’Hoop

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)491 25 99 62 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe 
Spilthoorestraat 67 - 9770 Kruisem