Artikels

Fototentoonstelling 'Rondewinnaars'

Rondewinnaars - Fototentoonstelling Anneke Kestelijn

Ronse • Als de Ronde Van Vlaanderen (RVV) over de tongen gaat, dan gaan de gedachten automatisch naar de Vlaamse Ardennen. Beide zijn onlosmakelijk verbonden. Het is dan ook logisch dat de fototentoonstelling ‘Rondewinnaars’ van Anneke Kestelijn op 17 oktober in Ronse, de koningin van de Vlaamse Ardennen, van start gaat. Wat in 2015 begon als een idee voor een eindwerk fotografie en beperkt was tot het portretteren van de Belgische winnaars van de RVV, werd dit mede door de steun van de dienst sport en cultuur van de stad Ronse uitgebreid tot álle winnaars, zowel nationaal als internationaal ! 

Anneke Kestelijn startte in 2015 met haar project en slaagde erin om alle nog in leven zijnde Belgische winnaars van de Ronde van Vlaanderen te portretteren. De zwart-wit-portretten werden intussen vijf keer succesvol tentoongesteld op diverse locaties. De fotografe werd mede door het succes en door de Belgische rondewinnaars & de bezoekers van de tentoonstellingen aangespoord om haar initiële project uit te breiden naar de internationale winnaars toe. 

Zo trok je naar de Stad Ronse met jouw project in de hoop steun te vinden ?

“Inderdaad, en we kwamen snel tot een akkoord ! In ruil voor financiële steun spraken we af dat de beelden enerzijds voor het eerst in Ronse zouden worden getoond en anderzijds zou er ook een fotoboek worden uitgegeven om het project te financieren. Als er winst gemaakt wordt op het gehele project, gaat dat geld naar goede doelen, waaronder de gezondheidszorg. In totaal zijn er nu 43 beelden: 20 Belgische en 23 buitenlandse. Je krijgt trouwens een primeur: ik heb twee weken geleden Greg Van Avermaet, de winnaar van de ‘virtuele’ RVV 2020, geportretteerd ! Ik vond dat hij er bij moest, want ook dit is toch een uniek gegeven in de geschiedenis van de Ronde.”

Bekende wielrenners staan niet echt te springen om voor de lens te gaan staan. Hoe heb je het aangepakt om hen toch zover te krijgen ?

“Er is heel wat opzoekingswerk aan vooraf gegaan. Ik las artikels over renners en probeerde zo uit te vissen waar ze woonden. Zo vond ik via via telefoonnummers en contactgegevens. Maar eens ik contact opnam, waren ze snel enthousiast om mee te werken. Rik Van Looy en Jan Raes, die eigenlijk op geen enkele vraag van de media nog ingaan, hebben een uitzondering voor mij gemaakt.”

Alle portretten zijn zwart-wit en voornamelijk bij hen thuis genomen ?

“Bij 70% van de renners klopt dit, behalve bij de renners die nog altijd actief zijn, zoals Peter Sagan bijvoorbeeld. In dat geval wordt de foto op hotel genomen. Ik probeer altijd de man achter de winnaar te tonen. Niemand werd bijvoorbeeld in wielerkledij gefotografeerd, allen poseerden in casual kledij, zoveel mogelijk bij hen thuis. Ik ken de omstandigheden natuurlijk niet op voorhand. Alle foto’s zijn dan ook met natuurlijk licht genomen. Op het moment dat ik binnenkom, moet ik mijn volledige aandacht aan het eerste contact met de renner besteden, want dat moet instant goed zitten. Dan volgt de mooie locatie voor het beeld. Niet evident, maar het was een prachtige uitdaging om liefde voor de koers te uiten via mijn liefde
voor de fotografie.”  


MEER INFO
 

van 17 oktober 2020
tot 14 november 2020

www.ccdeververij.be

gratis

Toegevoegd op 05.10.2020

Categorie: Cultuur

Auteur: Maarten D’Hoop

contacteer ons

telefoonicoon.png+32 (0)491 25 99 62 mailicoon.pnginfo@randeevoe.be facebookicoon.pngRandeevoe 
Spilthoorestraat 67 - 9770 Kruisem